Пещерата Шове и най-старите пещерни рисунки в света - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пещерата Шове и най-старите пещерни рисунки в света
Автор: Мария Ангелова
Пещерата Шове и най-старите пещерни рисунки в света
Снимка: UNESCO

Ако тръгнем в търсене на корените на човечеството, неизменно едно от първите места, които ще изникнат пред нас, е пещерата Шове във Франция, по чиито стени са открити най-древните пещерни рисунки в света.

Пещерата Шове, кръстена на своя откривател Жан Мари Шове (известна и като Пон д'Арк), се намира на плато в Южна Франция. По стените й и до днес могат да бъдат видени най-добре запазените и най-старите известни досега пещерни рисунки в света, за които се смята, че са от 30 000 – 32 000 г. пр.Хр.

Смята се, че входът на пещерата е бил запечатан с камък около 20 000 г. пр.Хр. и остава така до откриването му през 1994 г. Именно това е причината праисторическите рисунки да са запазени толкова добре.

Досега са изследвани повече от 1000 изображение по стените на пещерата. Най-често се срещат образи на хора и животни. Рисунките са с много висока художествена стойност. Праисторическият художник е използвал различни техники, сред които комбинация от боя и гравиране, триизмерност на изображенията, усещане за движение.

Сред рисунките има мамути, мечки, носорози, бизони. Интересно е, че за разлика от повечето други праисторически рисунки, открити досега, тук освен тревопасни животни са изобразени и опасни хищници.

Пещерата се намира над Пон д'Арк – естествен скален мост в департамент Ардеш, оформил се преди няколко хиляди години. Шове не е отворена за посещение от туристи, но в края на 2014 г. ще бъде отворена нейна реплика на 7 км от оригинала, в която всеки ще може да почувства атмосферата на праисторическите времена.

През 2014 г. също така пещерата беше включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин