Пещерата, станала известна по необичаен начин! - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пещерата, станала известна по необичаен начин!
Автор: Peika.bg
Пещерата, станала известна по необичаен начин!
Снимка: Kanika Saxena

Понякога е трудно да се предскаже кое ще е следващото популярно място за пътешественици, но една пещера в Северен Тайланд присъства в новините от лятото и някак очаквано се превърна в привлекателна туристическа дестинация.

Пещерата "Там Луанг" в Чианг Рай попадна в заглавията на медиите, когато 12 играчи на младежки футболен отбор и техният треньор бяха хванати в капан в нея от приливните вълни, в продължение на 17 дни, през месец юни. Сега, когато опасността вече е преминала, пещерата отново е отворена за посетители.

Тя е разположена в горския парк "Там Луанг-Кун Нам Нанг", който посреща туристи от 16-и ноември. В последния месец са се появили повече от 100 щандове по пътя до пещерния комплекс, които предлагат сувенири, тениски, храна. Хиляди хора се стичат тук, за да видят пещерата.

Младежите от футболния отбор, прекарали 17 дни в наводнената пещера, са на възраст между 11 и 16 години. Те били хваната в капан, заедно с 25-годишния си треньор, докато разглеждали пещерния комплекс. Това се случи по време на дъждовния сезон, когато пороите са всекидневие. След опасна спасителна акция от водолази, младежите бяха намерени на няколко километра навътре в пещерата и спасени. За съжаление, водолазът Саман Гунан изгуби живота си по време на акцията. Днес почти всеки посетител носи по едно цвете, в памет на смелия водолаз.

Местните жители са доволни от интереса към пещерата, въпреки трагичните събития. През годините са правени различни опити мястото да бъде популяризирано, но за съжаление неговата слава изгрява след инцидента.

Всъщност, посетителите не могат да влязат в самата пещера "Там Луанг". Те могат да я видят през ограда и да разгледат три други пещери в парка - Буда, Нага и Шамоа. Въпреки това потокът от туристи тук не спира.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин