Песпонеделник – кукерски фестивал в Широка Лъка - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Песпонеделник – кукерски фестивал в Широка Лъка
Автор: Елена Исаева
Песпонеделник – кукерски фестивал в Широка Лъка
Снимка: Елена Исаева

Широка Лъка е един наистина уникален архитектурен резерват в полите на Родопите. Намира се на 23 км. от Смолян и на 16 км. от световно известния ски курорт Пампорово. Името  му идва от старобългарската дума лъка – извивка, лъкатушене, и наистина пътят преминавайки по продължение на селото лъкатуши наред с реката.

Селото е запазило автентичната си възрожденска архитектура и е наистина едно магично място, което ще завладее сърцето и душата ви. Повечето къщи са разположени амфитеатрално от двете страни на пътя и реката. Изграждани са на два етажа с еркери и вътрешно дървено стълбище.

Песпонеделник – кукерски фестивал в Широка Лъка
Снимка: Елена Исаева

Огромен интерес представлява и Етнографският музей, където са съхранени  редица експонати, показващи възрожденския живот в този регион, както и редица къщи на богати занаятчии и търговци. Тук можете да разгледате и родната къща на видния български духовник Екзарх Стефан I. В Широка Лъка се намира и църквата „Успение Богородично“, която е построена през 1834 г. само за 38 денонощия, като участие в строителството и е имало почти цялото население на селото. В центъра на Широка Лъка се намира и паметникът на Капитан Петко Войвода.

Песпонеделник – кукерски фестивал в Широка Лъка
Снимка: Елена Исаева

В Широка Лъка е добре запазен също и българският фолклор. През 1972 г. в селото е построено Националното училище за фолклорни изкуства, което е дало не един и двама световно известни талантливи изпълнители, прославили България по цял свят. Следвайки своите традиции, тук са запазени и редица от българските обичаи.

Песпонеделник – кукерски фестивал в Широка Лъка
Снимка: Елена Исаева

Един от най–интересните фолклорни фестивали, които се провеждат и днес е Кукерският фестивал наречен „Песпонеделник“. Кукерските обичаи са много древни и много практикувани по нашите земи. Фолклористите предполагат, че те имат връзка с Дионисиевите, орфическите, тракийските, че дори и с египетските традиции. Това са най – вече широко разпространени ритуали за плодородие и изобилие. На този фестивал танцьорите са мъже, облечени в оргомни костюми, маскирани с маски, които им  пресъздават страшна визия, въоръжени с дървени саби, боядисани в червено, накичени с чесън, боб и чушки през кръста. Те обикалят домовете на селото и събират символичен данък под формата на храна, за да осигурят богата реколта и да прогонят злите духове. Палят се огромни огньове в центъра на селото, които кукерите прескачат и изпълняват обредни танци, симолизиращи бракосъчетания, раждане, оране и засяване. Многолюдна тълпа се събира на мегдана, за да наблюдава кукерските ритуали. В този ден всички местни и гости на селото стават свидетели на тази странна гледка. Това са традиции, съхранени до днес, и предаващи се от поколение на поколение, които носят една магичност и приказност, и сякаш ни пренасят в друг свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин