Пезаро - градът на Росини и велосипедите - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пезаро - градът на Росини и велосипедите
Автор: Елена Исаева

Пезаро е не много голям, но за това пък очарователен италиански град, намиращ се в област Марке, Източна Италия, красиво разположен на Адриатическото крайбрежие. Градът има много древна история. Създаден е още през далечната 184 г. пр. н. е. като римска колония.

 

Днес градът е запазил някои от историческите си забележителности, както и аристократичния си чар на спокоен и същевременно модерен град. Тук любителите на красотата и спокойствието ще намерят своето място. В града има красиви църкви, богато украсени площади с фонтани, приказни дворци и средновековни крепости.

Пезаро - градът на Росини и велосипедите
Снимка: pixabay.com

Разходете се из града и се насладете на многобройните културно – исторически паметници. Отидете до центъра на стария град, до Пиаца дел Пополо, където се намират множество великолепни сгради и дворци, някога били собственост на високопоставени и заможни люде. Поседнете до фонтана с красивите статуи и водни нимфи и се насладете на ромона на водата, сякаш самите нимфи изпълняват концерт във ваша чест.

На Пиаца дел Пополо се намира и красивият и изискан дворец Palazzo Ducale. Първоначално построен през XIII век, днес дворецът е напълно е реконструиран, показвайки своята прелест и великолепие.

Отидете в Palazzo Mosca, където се намира музеят на Пезаро. Тук ще имате възможност да разгледате великолепните колекции от произведения на изкуството на известни венециански и етруски майстори, както и колекции с керамични изделия от Средновековието.

Разгледайте и Катедралата на Пезаро, която е седалище на архиепископа и е една от най – важните църкви в града. Изграждането и е напълноо завършено през XX век в романски и неокласически стил. Тук ще видите известните стенописи на Дева Мария с младенеца и Мадоната на милосърдието.

Пезаро - градът на Росини и велосипедите
Снимка: pixabay.com

 

В Пезаро има разнообразие от интересни музеи. За любителите на мотори и мотопеди препоръчвам да разгледат Музея на Morbidelli. Това е известен производител на мотоциклети. Тук ще намерите някои от най – добрите му модели, които са прозвеждани от 1900 г. и са ползвани до 1980 г. Музеят е изключително забавен, като и за любознателните е образователен. Ще научите много интересни неща за производството и експлоатацията на мотоциклетите.

Също така не пропускайте и другия музей за мотоциклети – музея Benelli, наименован  на името на създателя на марката мотоциклети Benelli. Тук също можете да се запознаете с изсторията на производството на тези мотоциклети. Към всеки изложен мотоциклет има съпътстващ манекен, облечен според модните тенденции от епохата на съответното моторно средство. Също така в музея са изложени и богата гама от велосипеди.

Градът се слави със своите удобни и километрично дълги велоалеи. Тук велосипедът е на почит и е предпочитано превозно средство.

Една от най – известните и най – красивите сгради в Пезаро е къщата Ruggeri House, строена през 1900 г. Тя привлича вниманието със своята великолепна фасада.

Освен с древната си и богата история, Пезаро привлича туристи и със своите безкрайни пясъчни плажове. Тук ежегодно пристигат хиляди летовници от страната и чужбина, за да изкарат своята годишна ваканция сред красотата, спокойствието и невероятната атмосфера на този чуден град. Освен събирането на тен край морето, туристите обичат и разходките в Природния парк Монте Сан Бартоло, който се намира на изток от града. Хармоничното съчетание на планина и равнинна част, както и наличието на многобройни пътеки и разбира се не на последно място и дивите животни, свободно разхождаши се сред природата, са още една предпоставка, Пезаро да бъде сред предпочитаните крайморски спирки за продължителен отдих и релакс.

А ако сте любители на класическата музика, тук ще можете да се насладите на ежегодните музикални фестивали, провеждани от местната управа. Все пак градът е и родно място на световно известния маестро Росини.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин