Лорето – слънчевото бижу на район Марке в Италия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лорето – слънчевото бижу на район Марке в Италия
Автор: Елена Исаева

Италия е много красота, светлина и разкош. Във всеки град и село има чар, история и култура. Всяко място на „ботуша“ е приказно и може би за това Италия е сред най-посещаваните страни в Европа, а защо не и в целия свят. В която и част на страната да ви отвее вятърът на приключението, няма да съжалявате.

 

В един малък район на Италия, наречен Марке, съвсем близо до град Анкона се намира едно малко, слънчево градче, което се казва Лорето. Градът има население от около 13 хиляди души, той е малък, но много уютен и красив. Понякога един подобен град носи много повече емоции, от колкото голям и забързан. Малките градове са чаровни точно с това, че са малки и спокойни и показват една друга страна на Италия, която лично за мен е много по-привлекателна, атрактивна и предпочитана.

Лорето – слънчевото бижу на район Марке в Италия
Снимка: pixabay.com

В Лорето може да видите Римската порта, музеят на изкуствата, градската порта и други интересни сгради. Но най-голямата атракция и забележителност на града е „Санта Каза“ в превод Светата къща – домът на Богородица.

Това е един голям комплекс, построен на висок хълм, така че да се вижда от всяка точка на града. Светата къща привлича множество туристи, а за католиците това е един от най-важните комплекси, който стои редом със Свети Петър в Рим.

Хиляди поклонници идват тук всяка година, за да почетат Богородица. Но защо този комплекс е от такова огромно значение? Според една легенда, именно тук се ражда и живее Дева Мария. Първоначално домът, разбира се е бил доста скромен, но в последствие се разраства до днешните си размери. В наши дни комплексът прилича повече на замък, от колкото на къща, но името „Светата къща“ се запазва и до днес.

Лорето – слънчевото бижу на район Марке в Италия
Снимка: pixabay.com

 

Самата "Света къща“ има три стени, защото вместо четвърта стена е имало пещера. В нея се намира прозорецът, от който Дева Мария научава благата вест от Архангел Гавраил. Над този прозорец има нейна икона, изработена от ливански кедър през 13 век. За огромно съжаление, тя изгаря в пожар през 1921 г. и е заменена с копие.

Над внушителната каменна базилика, в готически стил с три врати и 12 олтара, се извисява величествен купол, който е целият в библейски сцени нарисувани от ренесансови художници през 16 век. Над олтара с 8 пана, които изобразяват живота на Богородица има много интересен надпис, който гласи следното:“Тук словото стана плът.“

Пред самата базилика има голям площад, на който има един много красив фонтан, декориран с различни статуи.

Макар и малък град, Лорето има какво да предложи на своите посетители. Тук има история, религия, култура, вкусна храна и спокоен живот. Това е град, който не се вписва в типичните туристически градове, но въпреки това си заслужава да се посети, не само заради комплекса на „Дева Мария“.

Лорето – слънчевото бижу на район Марке в Италия
Снимка: pixabay.com

След като вече сте разгледали забележителностите на града е време да се разходите по улиците, за да може да добиете пълна представа за това прекрасно малко градче и разбира се всяка обиколка трябва да завърши с опитване на местни специалитети, чаша кафе или вино и много добро настроение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин