Пиещяни: Спа и музика в Словакия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пиещяни: Спа и музика в Словакия
Автор: Мария Ангелова
Пиещяни: Спа и музика в Словакия
Снимка: Dusan Knap

След като успеете да си завържете езика на фльонга да произнесете Пиещяни, не ви остава нищо друго освен да се оставите на очарованието на този словашки спа курорт. Не е сред дестинациите за релакс, които българите масово посещават, но в други части на Европа е добре познат. Предимно с калта си и с лековитите си топли води.

Лечебните минерални извори и кал са си в Пиещяни от хиляди, може би и милиони години. Затова не е чудно, че и хората са тук от доста отдавна. Най-старото доказателство за това е Венера от Моравия – скулптура на жена, издялана от бивната на мамут (можете да я видите в двореца в Братислава). Възрастта на находката се определя от археолозите на невероятните 22 800 години. Не е ясно дали Венера се е топила в лечебна кал, но в наши дни много посетители го правят. За да се отърват от ревматизма или просто заради благотворното влияние на калната баня върху нервите и унищожаването на стреса.

Лечебната сила на природата се превръща в бизнес след 1889 г., когато компанията „Александър Уинтър и синове“ започва да отдава под наем пространство за спа в Пиещяни.

Удивителното тук е, че много от санаториумите, вилите и хотелите са с историческа стойност. Най-стара е Наполеоновата баня, която се намира на Купелни остров. Самият остров е нещо като град в града. Пълен е с красиви фасади, фонтанчета и градини със статуи. Тук са и много от санаториумите, в които мнозина избират да постигнат физическо и душевно възстановяване. За да стигнете до острова, ще минете по Колонадови мост - най-дългия покрит мост в Словакия. В единия му край ще видите статуя на мъж, който строшава патерица. Това е един от символите на Пиещяни, има го и в герба на града. Едва ли би имало нещо по-логично всъщност.

На Купелни остров има и обществен термален басейн. Водата е близо 70 градуса, с високо съдържание на сяра. Разгледайте и Музея на балнеологията.

Местата за настаняване са от супер достъпни до лукс категория, така че всеки може да открие нещо за себе си.

И ако някой е посмял да си помисли, че ще умре от скука, може да се успокои – в Пиещяани винаги нещо се случва. Дали ще е музикален фестивал, театър на открито, откриване на изложба или поп концерт, в календара на града почти няма празно място. Спа и музика – звучи като мечтаната релакс комбинация.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 06.02.2013 | 20:29
Дори фактът, че едва от третия път успях да произнеса правилно името му, не сломи желанието ми да включа това словашко кътче в списъка с моите мечтани спа дестинации:)
Абонирайте се за нашия бюлетин