Пикник край Пловдив - на скришно - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пикник край Пловдив - на скришно
Автор: Албена Пехливанова

Пролетта и ранното лято постоянно ни канят на пикник. Само че канят не само нас, ами и целокупното българско население. Поради което някои места за пикник стават по-оживени и шумни от петъчен пазар, а почивката и тишината се превръщат в далечен мираж.

Ще ви споделя за едно място край Пловдив, макар и да рискувам и то да загуби очарованието си от типа “само аз, природата и тишината”. Намира се по пътя Пловдив-Първенец-Лилково/Ситово. Имате около 30 км шофиране, като последните няколко са по черен път в доста лошо състояние. Има си и завои, все пак се изкачвате в Родопите (Чернатишкия дял).

Ще подминете Долен и Горен Плочник - някога това е било село, днес - махали към село Бойково. Тук има стари каменни къщи - някои са разрушени, други са превърнати в къщи за гости. Малко след Горен и Долен Плочник пътят започва да се спуска по-ниско, докато не слезе на нивото на Първенецка река (която преди това образува нещо като каньон с интересни, стръмни скали от двете страни, а вие шофирате високо над нея). Някои от канарите приличат на стари замъци, накацали по върховете на склоновете, други имат огромни дупки, трети са се изтърколили покрай пътя...

Та, когато пътят се спусне на нивото на реката, от дясната страна ще видите една след друга 3-4 полянки. Полянките не са големи, но по края им има дървета със сянка, чувате шума на реката, има къде да тичат деца, а гората пролетно време крие безброй иглики и други красиви цветя. Има и къде да запалите огън и да изпечете гъби, хляб и каквото ви душа иска!

Коли по пътя минават рядко, вероятно лошото му състояние отказва всички онези, които не продължават към селата Лилково и Ситово. Ще ви направи впечатление колко богат на вода е районът - на няколко места покрай пътя има чешми, от които можете да си налеете чиста, планинска вода.

Ако продължите още малко нагоре по пътя, ще стигнете до разклон и каменен мост. Доста стръмна пътчека вдясно на пътя ще ви отведе долу до Първенецка река, където се образуват няколко малки водопадчета и можете да видите моста в перспектива отдолу нагоре.

Оттук към което и от селата да поемете, няма да сгрешите. Ние се отправихме към Ситово (на 4 км от разклона) - прекрасно място с каменни плочи на покривите на къщите. Но това е друга история и ще бъде разказана друг път.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Иванка Караславова, 10.05.2013 | 23:14
Ами през април нямаше, във върло лято не сме ходили :)
Mama Божка, 10.05.2013 | 17:24
А змии има ли?
Абонирайте се за нашия бюлетин