Пилзен – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пилзен – забележителности за един уикенд
Автор: Мария Ангелова
Пилзен – забележителности за един уикенд
Снимка: pilsen.eu

Пилзен е чешкият град, който винаги ще бъде свързван на първо място с бирата. През 2015 г. обаче повече от всякога ще се опита да покаже на посетителите си своето културно лице – между няколко бири, няма как.

Още от Средновековието Пилзен се е ползвал с привилегии от императори, крале и папи, а през 2015 г. е Европейска столица на културата – заедно с белгийския град Монс.

Ето кои са основните забележителности в Пилзен, които да видите за един уикенд време. Актуална програма на събитията от Пилзен 2015 можете да следите тук.

Площад на републиката – Когато е основан градът, този площад е бил с размери 139 на 193 м – един от най-големите в Европа. На Площада на републиката има три фонтана, които съдържат елементи от герба на Пилзен – ангел, камила и хрътка. Той е и главното място, на което се провеждат концерти и други събития на открито. Заобикалят го изящните сгради на кметството, императорската къща, сградата с белия еднорог, сградата с червеното сърце, сградата със златния орел... В една от сградите се намира и Музеят на куклите.

Катедралата Свети Вартоломей – Тази катедрала доминира в силуета на града с най-високата камбанария в Чехия – 102,6 м. Завършена е в началото на 16-и век, а при олтара й се намира статуята, прочута като Мадоната от Пилзен.

30772

Катедралата Свети Вартоломей

Голямата синагога – Евреи живеят в Пилзен още от 14-и век, а през 1893 г. в града се появява Голямата синагога – втората по големина в Европа и трета в света. Храмът е действащ, в него се провеждат също така концерти и изложби.

30770

Голямата синагога

Научен център Techmaniaотворен наскоро, научният център се помещава в сградата на някогашна фабрика. Това място ще ви убеди, че науката не е само скучни изследвания, но и забавление. Вътре се намира и 3D планетариумът, ще научите и за появата на първите шкоди. Билет: 180 чешки крони. Подробна информация тук.

30773

Научен център Techmania

Бирен тур из Пилзен – Почитателите на бирата имат няколко важни спирки в Пилзен – пивоварната Pilsner Urquell с музея на бирата и десетките кръчми, запазили атмосферата на миналото. От пивоварната, която е най-голямата в Чехия, стартира и турът из историческите подземия на Пилзен. В продължение на векове лабиринтът от тунели, кладенци, изби и коридори с дължина повече от 20 км става все по-заплетен. Тук са се съхранявали храна и бира, имало е и сложни водни системи, които можете да видите и днес.

30771

30769

Подземията на Пилзен

Парковият кръг – На мястото на някогашните крепостни стени на Пилзен градските власти изграждат поредица от чудесни паркове, които заради разположението си приличат на огромна зелена огърлица около историческия център на града. Иделани за слънчеви следобеди.

Зоопаркът и Динопаркът – Ако сте в Пилзен с деца, предвидете разходка в градския зоопарк, разположен в красив район с езера, скали и живописен парк. В зоопарка има ботанически кът с японска градина за медитация и селска къща с ферма. В горната част на зоопарка пък се намира любимият на децата Динопарк, пълен с движещи се и издаващи звуци фигури на праисторическите животни. Полезна информация за Динопарка в Пилзен тук, информация за Зоопарка в Пилзен тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин