Пирин Ултра 2019 отново събира най-добрите Скайрънинг състезатели в света - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пирин Ултра 2019 отново събира най-добрите Скайрънинг състезатели в света
Автор: Peika.bg
Пирин Ултра 2019 отново събира най-добрите Скайрънинг състезатели в света

500 участници от 39 държави ще премерят сили с Пирин планина

 

Четвъртото издание на ултрамаратона Пирин Ултра ще се проведе от 20 до 23 Септември в Пирин Планина. България посреща световния елит в Скайрънинга и общо 500 състезатели от 39 държави по света.

Старт/Финалът на състезанието ще бъде на централния площад в гр. Банско, а тазгодишното издание на надпреварата ще предостави на участниците 3 трасета – 160км, 66км и новото – 38км. Дистанцията от 66км, с лимит за преминаване 17 часа, за втора поредна година ще бъде част от Световните серии по Скайрънинг, а новото трасе с дължина 38км и денивелация от 2650м, ще отведе състезателите до първенеца на Пирин планина – вр. Вихрен. 

Официалното откриване на събитието ще бъде на 21 Септември 2019г., в 18:00 часа на централния площад в гр. Банско. По време на церемонията ще бъдат представени и елитните атлети, които ще вземат участие в състезанието. Официални лица от страната, както и делегати и фотографи от Световната федерация по Скайрънинг също ще са част от гостите на състезанието. Стартът на предизвикателните 160км, ще бъде даден в полунощ на 20 срещу 21 Септември. Бегачите ще имат на разположение 50 часа за преминаването им. Участниците на Трасе В – 38км ще стартират на 21 Септември в 08:00 часа. Лимитът за преминаването на Трасе В, пък е 12 часа.

Стартът от Световните серии по Скайрънинг – Трасе Б 66км ще бъде даден на 22 Септември отново в 08:00 часа. На старта застават имена като Рагна Дебац, Нуриа Домингез, Андре Джонсон, Ханс Намбергер, Раул Бутачи . България ще бъде представена от водещите бегачи Антония Григорова и Кирил Николов-Дизела. От началото на сезона двамата се движат сред първите 10 най-добрите състезателя в света на Скайрънинга.

Пирин Ултра 2019 отново събира най-добрите Скайрънинг състезатели в света

От центъра на планинското градче, всички участници ще се отправят към предизвикателните пътеки на Пирин планина. Екипи на 9 подкрепителни пункта (х. Безбог, х.Демяница, х.Пирин, х.Беговица, х.Загаза, с.Сенекос, х.Яворов, х.Бъндерица, х. Вихрен) ще подпомагат бегачите в битката с трасето и безмилостния терен. 

Движението на всички участници ще бъде следено на живо на широк екран в базовия лагер на състезанието, разположен на централния площад в гр. Банско, посредством GPS система за проследяване. Онлайн, движението на бегачите ще може да се следи и на официалния сайта на състезанието тук. На Старт/Финала ще бъде обособена и Експо зона, където водещи български и чуждестранни компании в света на аутдор спортовете, ще представят своите продукти и услуги.

Награждаването на призьорите по Трасе Б 66км - Migu Run Skyrunner® World Series Pirin Ultra 2019, ще се състои на 22 Септември 2019г от 18:00 часа. Победителите в късата дистанция – 38км, ще бъдат отличени на 21 Септември в 18:30 часа, а първенците на най-дългото трасе – 160км ще бъдат наградени на 23 Септември 2019г., в 10:00 сутринта.

Пирин Ултра 2019 отново събира най-добрите Скайрънинг състезатели в света

Тази година общият награден фонд на състезанието е в размер на 13,000 ЕВРО, осигурен от Генералния спонсор на събитието – верига магазини за планинска екипировка Basecamp.

Ултрамаратонът Пирин Ултра бе проведен за първи път през Септември 2016г. Тогава на старта застанаха 44ма участници. Второто издание на състезанието през 2017г., събра над 140 бегача от страната и чужбина. Чуждестранното участие бе чувствително, като имаше състезатели от Ирландия, Италия, Румъния, Турция, Унгария, Китай и Канада. Третото си издание, българският планински ултрамаратон отпразнува като част от световното ниво, като на старта застанаха 260 участника от 22 страни. Тази година броят на участниците е двоен, а международното участие идва от няколко континента по света. 

Пирин Ултра 2019 се провежда с подкрепата на Министерството на околната среда и водите, Община Банско,Българската федерация по Скайрънинги Национален парк „Пирин“. 

Photo: © Kameliya Atanasova, Alexander Valchev, Ognyan Stefanov.

За скайрънинга:

Скайрънингът като спорт е създаден през 1992 година от италианеца Марино Глакомети и негови сподвижници. През 90те години на 20ти век, те поставят началото с първите състезания  на Монблан и Монте Роса. Към момента се провеждат над 200 състезания в 65 страни с над 30 000 участници. Популярността на спорта продължава да расте и с включването на Пирин Ултра в Световните серии, България става част от това развитие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин