Писателка обиколи света със 196 книги за една година - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Писателка обиколи света със 196 книги за една година
Писателка обиколи света със 196 книги за една година

365 дни и 196 книги от 196 държави. Това е равносметката на писателката Ан Морган, която преди около 12 месеца се впуска в невероятно приключение по страниците на книгите.

По думите на самата Ан, през целия си живот тя се е възприемала като „космополитна личност“, гражданин на света. Въпреки това личната й библиотека съдържала предимно книги на англоговорящи автори. За да промени този факт, тя решава за една година да прочете по една книга от всяка една от официално признатите от ООН държави. Или средно по 1,87 дни на книга.

Тъй като това не е никак лесна задача, писателката създава блога A Year of Reading the World (“Да прочетеш света за една година”), където кани хората да й помогнат с нелеката задача.

Четящи хора от цял свят се отзовават и оказват неоценима помощ на Ан, като някои дори й предлагат собствените си книги.

Най-големият проблем за писателката е намирането на преводи на английски език. На места като Коморските острови, Мадагаскар и Мозамбик издаването на произведения на английски е такава рядкост, че Ан трябва да търси непубликувани творби.

Когато авторката стига до Сао Томе и Принсипи пък, цял екип от посетители на блога й в продължение на седмици превеждат кратки разкази на сантомийски автор, за да могат да й предложат нещо за четене.

Съществуват и множество държави, които въобще не записват историите си на хартия, камо ли да ги публикуват. Например, на Маршалските острови за научаването на история е нужно позволението на вождовете. В Нигер пък легендите по традиция се пазят от местни експерти разказвачи.

Докато се чуди коя книга от България да прочете, в нюйоркска книжарница Ан случайно попада на издание на „Естествен роман“ на Георги Господинов. След прочитането му, писателката определя произведението като „Страхотно, предизвикателно, умопомрачително, изненадващо и лудо.“

По-значими от хиляда новинарски емисии, тези истории не просто отвориха очите ми за преживяванията на хората по други места на света. Те отвориха сърцето ми и аз съпреживявах техните емоции, споделя Ан.

Блогът й и мнението й за всички книги от списъка можете да намерите в блога й

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Krum Tonev , 17.07.2013 | 11:24
много интересен начин да обиколиш и опознаеш света, обаче сигурно е видяла повече от обикновените пътешественици
Абонирайте се за нашия бюлетин