Планетариумът в Смолян: С поглед към космоса - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Планетариумът в Смолян: С поглед към космоса
Автор: Мира Янева

Още от малки се заглеждаме в звездите и се питаме дали сме сами в огромната Вселена. Привличането на децата към нощното небе си е неразделна част от детството и поне половината деца в един или друг момент искат да станат космонавти. А след като веднъж са посетили Планетаирума в Смолян – направо всички са готови за героичните подвизи на Юрий Гагарин и Нийл Армстронг.

Прожекциите в Звездната зала на Планетариума не просто обясняват астрономията достъпно. Те ще ви научат как да различавате някои от по-ясните съзвездия на небосклона, ще ви покажат как са се образували планетите и какво има на тях. Всичко това се прожектира с движещи се небесни тела върху куполовидния таван на залата – така, че имате чувството, че сте се излегнали на открито в ясна лятна нощ.

Много по-интересно от часовете по астрономия. И доста по-нагледно.

А когато си тръгнете оттук и някоя лятна вечер наистина се изтегнете на поляна с поглед към нощното небе, ще се почувствате много добре, че разпознавате още едно съзвездие.

В Планетариума можете да надникнете и през окуляра на телескопа – както през деня, така и през нощта.

И въпреки че доста често се случва докато гледате звездния филм, да чуете похъркване от някоя близка седалка, далеч не всички родители се унасят в сън, щом угасят лампите в залата. Представленията ще впечатлят и порасналите деца, особено ако досега не са посещавали Планетариума.

Полезна информация: В планетариума се провеждат сеанси в Звездната зала в 9, 11:30, 15:00 и 16:30 часа. От тях всеки ден се провежда само този в 15 часа, а останалите – ако се събере група от поне 10 души. Билетът е 5 лв. (3 лв. с намаление). Наблюдение през телескопа е 3 лв. през деня и 5 лв. вечер. Почивен ден – неделя. За повече информация се обадете на телефон 0301/83074.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин