Пловдив: Градините на Шевалас през пролетта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пловдив: Градините на Шевалас през пролетта
Автор: Стойчо Тосков

Градините на Шевалас в Пловдив не ви говорят нищо? Помислете пак, защото със сигурност сте били там! Разказва Стойчо Тосков.

Люсиен Шевалас пристига в Пловдив през 1879 г. Роден е през 1840 г. в Швейцария, завършва Парижкия лесовъден институт. В Пловдив идва от Истанбул, където дълги години е градинар в двореца на султан Абдул Азис.

Той започва създаването на пловдивските паркове и на практика е първият паркостроител в града на тепетата. По време на неговата служба в града има много предложения за по-престижна работа на други места, но така обича Пловдив, че завинаги остава в него. Почива тук през 1921 г., но още приживе, през 1901 г. пловдивчани го правят почетен гражданин на града.

Днес разкошните градини, създадени от талантливата ръка на Люсиен Шевалас са оазис сред забързания съвременен град, а паметникът му на входа на централния градски парк е признателност от пловдивчани към него.

Ето и кратка разходка из централния пловдивски парк (или Градската градина), създаден от Шевалас и поддържан дълги години грижливо от негови последователи.

 

Тази разходка ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин