По пътя на великаните в Ирландия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По пътя на великаните в Ирландия
Автор: Peika.bg
По пътя на великаните в Ирландия
Снимка: pixabay

Пътят на великаните е една много различна и уникална по вида си природна местност в крайбрежния район на Антрим, Северна Ирландия, на около 5 км североизточно от град Бушмилс.

Пътят на великаните представлява място или „път“ от каменни колони, които са с толкова правилна форма, че изглеждат сътворени от човешки ръце. Това обаче е само зритлена измама, защото колоните са изцяло дело на природата, която е изваяла това невиждано и интересно чудо от базалтови скали.

По пътя на великаните в Ирландия
Снимка: pixabay

 

Броят на колоните е около 37 000, а най-голямата ширина на Пътя на великаните е 12 м., колоните са най-високи в тясната му част. Те са предимно 6-стенни, с диаметър 37 – 51 см и височина до 6 м. 

По пътя на великаните в Ирландия
Снимка: pixabay

Множество легенди и митове се носят за формирането на това място. Ако го видите с очите си, ще разберете защо. Трудно е да се повярва, че няма никаква човешка намеса и колоните не са изработени.

По пътя на великаните в Ирландия
Снимка: pixabay

Според ирландската легенда Пътят е построен от гиганта Фин Мак Кумхал, а другият му край се намира на отдалечения на 120 км остров Стафа в Шотландия. 

Ирландският великан Фион Мак Кумхал е предизвикал шотландския великан Бенандонер да се борят, за да се реши кой от двамата е по-силен. За целта Фион построява път от базалтови колони през морето, където да се проведе сблъсъкът.

По пътя на великаните в Ирландия
Снимка: pixabay

Фин Макккул е ловец–воин в Ирландската митология. „Павираният път“ е „построен“ от него за тепих на 2 великани, които имали различия помежду си. 

Модификация на тази легенда обяснява, че Фин Макккул е построил мост към своята любима на шотландския остров Стафа.

По пътя на великаните в Ирландия
Снимка: pixabay

Истинската причина за образуването се крие преди около 50–60 млн години, когато от земните недра тук изригнала лава, която потекла към морето. Лавата се изстудила много бързо и при втвърдяването си се начупила на правилни 6-стенни огромни стълбове. На някои от каменните формирования са дадени имена, съответстващи на приликата им с различни предмети – „Комините“, „Купата за пунш“, „Ветрилото на моята лейди“.

Великанският път попада в международното полезрение през 1739 г., когато ирландският артист Сузана Дрюри изрисува с акварели колоните, а през 19-и век Пътят става туристическа дестинация, която с годините става все по-популярна и през 1986 г. попада в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО. Днес северноирландците се гордеят много с обекта и твърдят, че той трябва да е осмото чудо на света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин