По следите на турското кафе - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По следите на турското кафе
Автор: Генчо Полихронов
По следите на турското кафе

Една лъжичка ситно смляно кафе, една лъжичка захар, едно лъснато до съвършенство медно джезве, малко утайка на дъното на чашата, за да видите бъдещето си в нея, и една лъжичка добро настроение сред приятели – идеалната рецепта за приготвяне на турско кафе. Склонни ли сте да отскочите до Турция за едно автентично турско кафе?

Седнете в някое от многобройните кафенета по улиците на Истанбул. Ще забележите, че зад бара наред с машината за еспресо винаги стои и вездесъщото джезве. Дори е на далеч по-почетно място, защото еспресото май го пият само чужденците и туристите. Самите турци обаче не пият като нас по 3-4 кафета на ден, а постоянно виждате между магазинчетата да се разнасят табли с чай. Но това е друга тема.

Ако се разходите по Балканите и околностите им, ще разберете, че турското кафе съвсем не винаги е турско. В Гърция му казват „гръцко кафе“, в Кипър - „кипърско кафе“, а в Армения - „арменско кафе“. В Израел го наричат „кално кафе“ заради утайката, която остава на дъното на чашата. При това на много места направо ще ви се обидят, ако не го наречете по правилния начин. А в Турция си е просто „каве“ (kahve) - черно, силно, ароматно.

Не е случайно, че ние го наричаме турско - кафето се появява в Османската империя преди близо пет века и бързо се превръща в култура. В началото кафе се сервира само в двора на султана. Появява се длъжността Главен майстор на кафе (каведжибашъ). Той вари кафето на султана и приближените му, но функциите му съвсем не се изчерпват с това - най-ценното му качество е било способността да пази тайни. Не един Главен майстор на кафе в историята на империята се е издигал до Велик везир.

В миналото кафето се е пиело неподсладено, но винаги с нещо сладко за хапване. Днес трябва да кажете при поръчването дали го искате с малко, с много или без захар, защото шекерът се добавя при варенето. Хубавото турско кафе има гъст каймак и в Турция се сервира в малки чашки, винаи в компанията на чашка студена вода.

А след като накрая остане само утайката, обърнете чашата и накарайте някой, който разбира от гледане на кафе, да види какво ви очаква в бъдеще. Ще ви разкрием само една тайна - ако имате олята струйка кафе от външната страна на чашата си, това означава път в чужбина. И без хитруване - не важи, ако нарочно я олеете!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин