Подлезът на Централна гара София става арт център - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Подлезът на Централна гара София става арт център
Автор: Peika.bg

Подлезът на Централната жп гара на София (както и всеки гаров подлез по нашите ширини) не може да се похвали с особено добра репутация, миризма или вид. Това беше до скоро. От септември 2013 г. мястото е почистено и превърнато в арт сцена за музика, танци и други изкуства. Всяка сряда от 18 до 20 часа звучеше музика на живо. А сега предстои нещо още по-голямо.

Тази есен, 126 години след откриването на Централна гара и 40 години след построяването на новата, проектът UnderGara ще превърне Ротондата пред Централна гара в арт център.

Всички гари по света си приличат по тръгващите и пристигащите влакове, по суетнята и потоците хора, движещи се само в две посоки. Първото впечатление на пристигащите е и първият досег със столицата – с нейната култура, традиции, гостоприемственост, уют.

Сегашният вид на Централна гара с мазни банички, китайски джапанки, еротично бельо, порно списания и бинго зала, може да обърка всеки чужденец, че влакът „Ориент експрес“ е прекосил по-бързо европейския континет.

Не е било така преди 126 г., когато на 1 август 1888 г. се открива новата „входна врата“ на София. Не е било така и преди 40 г., когато на 6 септември 1974 г. отваря врати новопостроената Централна гара. Защо днес е така?

Въпрос с повишена трудност!

Екипът на UnderGara има идея да построи постоянна сцена за изкуства, изложбени пространства, място за семинари, книжарница, библиотека, галерии, магазини за цветя и биопродукти, занаятчийски ателиета, ресторанти, уютни кафенета. И дори пет безплатни обществени тоалетни...

Вече има решение на Столичния общински съвет за създаване на „Арт център“ в подлез „Ротондата“. От 20 август до средата на септември 2014 г. работна група ще обсъжда детайлите около ремонта, наема на търговските помещения и др., за да се превърне това място по подобие на големите европейски столици в истинска „входна врата“ на столицата. И не само това. Амбицията на Ънъргара е този Ъндърграунд да се превърне в атрактивен център за изкуство, култура, музика. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин