Полет над Чернобил, за да се отбележат 35-годишнината от бедствието - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Полет над Чернобил, за да се отбележат 35-годишнината от бедствието
Автор: Peika.bg
Полет над Чернобил, за да се отбележат 35-годишнината от бедствието
Снимка: pixabay

За отбелязване на 35-ата годишнина от бедствието в Чернобил, въздушен полет ще даде възможност на пътниците да погледнат надолу към Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна и изоставения град Припят, който някога е бил дом на 50 000 жители.

Ukraine International Airlines (UIA) организира събитието, наречено от него „Полет над Киев и Чернобил“.

Той ще се състои на 25 април, в навечерието на годишнината от най-тежката ядрена катастрофа в света. Пътниците ще могат да видят Киев и Чернобил от необичайни ъгли, тъй като Embraer 195 ще лети на минимално допустимата височина от 900 метра. Ще лети и над река Днепър.

Докато е на борда, Чернобилската туристическа компания, специализирана в туризма в зоната за отчуждаване в Чернобил, ще помага на пътниците да задълбочат знанията си за причините и последствията от инцидента.

Катастрофата се случи, когато реактор №4 на Чернобил експлодира през 1986 г., убивайки най-малко 31 души непосредствено след това. Той изпрати в атмосферата смъртоносен радиоактивен прах, застрашаващ здравето и благосъстоянието на стотици хиляди хора.

Припят е част от зоната на отчуждението, която наблюдава приток на посетители от пускането на хитовия телевизионен сериал „ Чернобил“ през 2019 г.

Нивата на радиация все още са по-високи от нормалното в района и властите казват, че може да отнеме до 24 000 години, за да могат хората да живеят безопасно в региона. Туроператорите казват, че е безопасно за краткосрочни посещения и, разбира се, прелитането над него също е безопасно.

Пътниците в юбилейния полет ще могат да се снимат в пилотската кабина с пилота и ще имат право да задават въпроси и да научат интересни факти. 

Цената на опита „Полет над Киев и Чернобил“ е 2970 украински гривни (106 долара), а допълнителна информация можете да намерите на уебсайта на МАУ тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин