Поморийски манастир Свети Георги - легенди и предания - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Поморийски манастир Свети Георги - легенди и предания
Автор: Мария Ангелова

Легендите разказват, че по пътя си за Киев свети Андрей минава през Поморие (тогава Анхиало, голям и важен град на Черно море). Смята се, че християнството навлиза в Поморие още от онези години, малко след началото на броенето „след Христа“.

Предание на повече от 300 години разказва за Селим бей, който дошъл в района на днешно Поморие и си направил чифлик. Беят бил богат, но страдал от тежка болест. Една нощ неговият ратай дядо Нено сънувал, че в двора на чифлика извира лековита вода. Когато разкопал, открил мраморна плоча с образа на Свети Георги, а под нея бликнал извор. Дядо Нено разказал на бея за съня си и му предложил да се измие с водата от аязмото. Селим бей го послушал и съвсем скоро оздравял. След това покръстил себе си и цялото си семейство, построил малък параклис, а след като жена му починала, станал монах и пръв игумен на манастира „Свети Георги“.

Манастирът съществува и до днес – посреща ви малко след като влезете в Поморие, по пътя за пешеходния център на града. В наши дни не изглежда както в първите си години – през 1856 г. е изграден нов храм, а старият не е съборен, а остава под него.

Барелефът на свети Георги все още се пази и може да бъде видян от поклонниците.

Монасите от манастира Свети Георги отглеждат лозя и произвеждат вино, от което можете да си закупите. Освен това с радост ще отговорят на въпросите ви и ще ви разкажат за историята на манастира и значението на всичко, което не разбирате.

Празникът на манастира е на 6 май, когато е и празникът на Поморие. В манастира може да се нощува след предварителна уговорка (тел. 059/ 632017). Манастирът има и сайт, който можете да видите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин