Поредица от събития ни показват каква трябва да бъде градската среда на Пловдив - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Поредица от събития ни показват каква трябва да бъде градската среда на Пловдив
Автор: Peika.bg
Поредица от събития ни показват каква трябва да бъде градската среда на Пловдив

Фестивал "Град след Пандемия" ни показва нуждата от открити пространства за спорт, развлечение, образование.

 

Пандемията ни припомни колко е важно градовете да са ориентирани ЗА и КЪМ хората и да осигуряват достатъчно възможности за безопасен и здравословен начин на живот. Възстановяването и изграждане на „ново нормално“ е приоритет за всички хора, бизнес и градове, но всички ние ще се възстановяме по различен начин. 

Сдружение БГ Бъди активен организира фестивал наречен „Град След Пандемия“ през месец май и началото на месец юни (01.05 до 06.06 2021) в Пловдив, който ще повдигне въпроси свързани с града и нуждите от промени в различните сфери след пандемията, като засегне теми като „Екологичен и чист Град“;  „Жив и действащ Град“; „Приобщаващ и устойчив Град“ и „Активен Град“. Целта на сдружението е да даде възможност на всички граждани да участват активно в изграждането на едно ново, различно, устойчиво, равнопоставено и здравословно бъдеще на нашите градове и в частност на Пловдив. 

“В сдружение БГ Бъди активен вярваме, че градът трябва да се адаптира към новото нормално и всички сфери на живот в него да претърпят промени“, казва Румяна Киризиева от сдружението – “Eдна от целите ни е да обединим Пловдив и да бъдем наистина „заедно“. Заедно ще търсим отговори на въпроси свързани с нуждата да преосмислим най-важните градски проблеми, които бяха засилени от въздействието на  пандемията – публичните пространства, градското планиране, сградите, мобилността в градовете, образованието, културата“

В месечната програма ще бъдат включени събития, промотиращи физическата активност, конференция, кръгла маса и други, част от дългосрочните програми на сдружението: „Раздвижваме България” и  „_Място България”, в частност проекта – “Партньорство за красива и чиста България“, програми, чрез които БГ Бъди активен цели да промени представите на местните администрации и жители в българските градове относно начина, по който физическите пространства могат да се използват, облагородяват и поддържат, както и как градовете и начинът ни на живот влияят върху общото ни здраве и добруване.  Към фестивалната програмата ще се присъединят и партньорски събития, които се случват в града, като по този начин, за първи път, организатори в културния сектор, местна администрация, НПО сектор и бизнес ще покажат споделената и обща отговорност към града, която всички носим и как трябва да се работи заедно, за да адаптираме града за хората.

„Част от дейностите на сдружение БГ Бъди активен са посветени на промяната в градската среда. Чрез различни иновативни краткосрочни идеи и инициативи се опитваме да въздействаме върху хората на града, като им помогнем да оценят качествената градска среда, като целим и да повдигнем въпроса за това как трябва да се проектира, изгражда и подобрява градската среда с мисъл за хората. Oсобено актуален е този въпрос след последната 1 година преминала под знака на Ковид“, казва Даниела Гозманова от сдружение БГ Бъди активен- „Заедно можем да създаваме красиви и ориентирани към хората пространства, които променят не само вида, но и културата на града ни! Нужни са усилия както на самите граждани, така и съдействието на общините, и на компании, и организации, които да подпомогнат промяната.“

ПРОГРАМА:

Активна програма 

Показва града като място насърчаващо и подходящо за физическа активност и спорт на открито

28.04 – Ден без асансьори – oт 18:15ч – на хълм Бунарджик, при Паметникa на Альоша, ще се проведе открита тренировка, която ще стартира в подножието на хълма с крос до върха, част от Европейска миля, а изминатото разстояние ще бъде дадено за каузата СПРИ РАКА. Тренировка ще бъде водена от професионални треньори от първия клуб за функционални тренировки в Пловдив – WOW GYM, и е подходяща както за напреднали, така и за начинаещи и ще бъде проведа от професионалните треньори на клуба.

06.06 – Европейска Миля – Сдружение БГ Бъди активен и сдружение СПРИ РАКА организират крос на територията на Гребна база Пловдив, като програмата му ще включва различни спортни активности за малки и големи. Основна част от събитието ще бъде пилотното издание на European Mile, като всички ще имат възможност да се включат в масов крос, изминавайки разстоянието от 1 миля и по този начин да подпомогнат инициативата Спри Рака. Всеки включил се и изминал разстоянието може да дари своята измината миля, прибавяйки дистанцията към едно общо цяло. По този начин всеки допринася за социално значима кауза, която е различна за всяка държава част от кампанията. Освен голямото събитие на 6-ти юни, в града под тепетата ще се случат още десетки събития, които ще бъдат в подкрепа на кампанията. Всеки уикенд от месец май, на друг хълм, любим на пловдивчани- Младежки хълм, ще се провеждат открити тренировки от функционалния клуб WOW Gym. Всяка от тренировките ще бъде част от European Mile, и ще раздвижи участниците с дистанцията от 1миля (1.6км)

31.05-06.06 – MOVEWeek  – По време на активната седмица MOVEWeek, пловдивчани ще могат да се включат в различни спортни активности, които ще се проведат на територията на Plovdiv Stage Park – новата локация в подножието на Младежки хълм. От 31 май до 04 юни, всеки следобед ще можете свободно да посетите и изберете различни физически активности в търсене на своето движение. В програмата са планирани бойни изкуства, представени от водещи пловдивски клубове или функционални тренировки и активности за деца, представени от професионални треньори на WOW Gym. Всяка от тренировките ще бъде част от пилотната инициатива от кампанията NowWeMove – European Mile, и ще раздвижи участниците с дистанцията от 1миля (1.6км). Отново всеки включил се и изминал разстоянието може да дари своята измината миля, прибавяйки дистанцията към едно общо цяло.

Устойчива Програма

Включва дискусии по темата за споделена отговорност, която всички носим към града

08.05 – Разходката на Джейн –  от 11 часа, БГ Бъди активен и Free Plovdiv Tour ви канят на една по-различна разходка – Разходката на Джейн. Една разходка, по време на която ще се запознаем с миналото, настоящето и бъдещето на квартал Мараша – един от най-любимите на пловдивчани квартали. Събитието е отворено за всички граждани на Пловдив и гости на града, както и специално ориентирано към живеещите в квартала, местни активисти, хора със зелено мислене, архитекти, урбанисти и всички заинтересовани граждани да се включат. Разходката ще продължи около два часа, през които участниците ще научат от гидовете на Free Plovdiv Tour, за историята на квартала, а в кореспонденция с темите, по които работят организаторите от БГ Бъди активен, по време на разходката ще бъде направена карта с локациите в квартала, които имат нужда от реновиране и почистване. След това картата ще бъде оформена с писмо и входирана към съответната администрация, за да може да бъдат предприети мерки за почистване и реновиране на съответните занемарени зони.

03.06 – Кръгла маса – от 15:00 до 17:00 часа  на тема “Споделена отговорност за устойчиви градове” с участие на представители на различните сектори – Зелени активисти; Общини и администрации; Бизнес. Темите на кръглата маса ще представят добри практики, свързани с управление на отпадъци, оползотворяването им и рециклиране; партньорство между институции, бизнес и граждани, устойчива градска среда и личната отговорност на всеки един като гражданин. 

04.06.2021г.  – дискусионен панел на тема “Бъдещето на градовете след ковид”, в който ще се дискутират въпроси, свързани със здравословна градска среда, приобщаващи градски пространства; мобилност и достъпност, туризъм, култура; дигитални иновации; спорт и благосъстояние на гражданите.  Сред поканените ще бъдат  представители от сферата на урбанизма; ландшафтни архитекти; активни граждани на гр. Пловдив и други експерти по темите.

Партньорска програма 

Показва града като място за забавление и фестивали

15.05 -16.05 – фестивал Здравей Здраве! – на хълм Бунарджика. Мисията на фестивала е да напомни на гражданите да се грижат за себе си, да спортуват и да водят здравословен начин на живот. Фестивалът информира и провокира интереса на хората към здравословния начин на живот, представя широка гама от естествени начини за възстановяване на здравето и за предотвратяване на заболявания, стимулира използването на здравословни стоки и услуги.

03.06-06.06 – Plovdiv Stage Park -Младежки хълм – Фестивалната зона Plovdiv Stage Park е първата в България специално обособена зона за провеждане на фестивали, концерти и други музикални събития. Очаквайте подробности за програмата на фестивала!

22.05 – Фестивал БезИме – На младежки хълм ще се състои Фестивал на изкуствата с над 10 различни работилници. Ще бъдат свързани с цирковото, уличното, огненото и сценичното изкуство. През определен период от време ще има кратки почивки. През които почивки артистите ще показват най-различни неща и умения, за да забавляват участниците. Част от нещата, на които ще се учат участниците са жонглиране с контактна сфера, жонглиране с бухалки, жонглиране с рингове, жонглиране с топки. Също на фрийстайл с футболна топка, ходене по слаклайн (въже за ходене), фокуси и други… Накрая събитието ще завърши с огнено и цирково шоу

*Програмата подлежи на промени във връзка със ситуацията на COVID19 и спрямо важащите в момента мерки

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин