Порто Хидра: величествената малка Венеция на Гърция - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Порто Хидра: величествената малка Венеция на Гърция
Автор: Peika.bg
Порто Хидра: величествената малка Венеция на Гърция
Снимка: instagram

Село Порто Хидра, разположено в Пелопонес, е величествено място, скрит рай и на два часа път от Атина с кола. Някои го наричат "Маями в Гърция"; други го наричат "Малката Венеция".

Разположено съвсем близо до пристанищния град Ермиони и точно срещу остров Хидра в Арго-Сароническия залив, Порто Хидра е малка общност от над триста частни вили и ваканционни къщи.

Вилите разполагат с великолепни градини с палми и изискана зеленина, басейни, тенис кортове и други удобства, всички изградени около мрежа от канали, даващи достъп до Хидра, Порос и островите Спецес с частна лодка, като същевременно са достъпни и с кола. 

През селото минават канали

Уникална характеристика на селото е, че през него протичат канали, свързващи се с морето. Повечето вили имат собствени кейове, за да акостират своите моторни лодки. Има два красиви плажа от източната и западната страна само на няколко минути пеша с изглед към остров Хидра.

Село Порто Хидра се описва като магически пейзаж, който се простира в крайбрежна зона със сребристи маслинови горички. „Разходете се по тесните улички до каналите, в градините с цветните бугенвилии и внушителните палми. Преминете по красивите мостове, минете покрай църквата и се вслушайте във водата на чешмата”, пише в официалния сайт на селото.

„Уникална по рода си и спокойна дестинация за тези, които търсят тиха почивка за цялото семейство. Можете да се насладите на спокойния пейзаж през цялата година, далеч от тълпите от туристи, до канали вместо пътища“, пише също в сайта.

Лятото е горещо, а зимата мека. Пролетта и есента са приятни с приятно слънце, но и превалява от време на време.

Селският комплекс е визията на Никос Константинидис, който започва своето развитие в средата на 70-те години на миналия век. Оттогава селото претърпява впечатляващ растеж и разкрасяване.

Там постоянно живеят само няколко десетки души. През лятото собствениците на вилите прекарват ваканциите си там, а селото привлича много посетители, които искат да се полюбуват на този малък гръцки рай.

Село Порто Хидра се управлява от Борд на директорите, за който се гласува всяка година от жителите. Бордът отговаря за въпросите на финансите, поддръжката и сигурността, наред с други, и те на практика са отговорни за селото.

Само жителите могат да гласуват по време на изборите и те също могат да номинират себе си за място в Борда на директорите. Бордът на директорите се състои само от местни жители.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин