Празник на културата във Валпарайсо, Чили - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Празник на културата във Валпарайсо, Чили
Автор: Елена Исаева

Валпарайсо е вторият по важност град в Чили след красивата столицата Сантяго. Той е разположн е в централната част на страната. Построен е на десетина стръмни хълмове, откъдето се откриват наистина невероятни гледки към Тихия океан. В превод името му означава „райската долина“. Някога градът е бил важно пристанище за трансокеанските плавания между Тихия и Атлантическия океан. Валпарайсо има богато архитектурно, историческо и кулутурно наследство. Старата историческа част със своя лабиринт от калдъръмени улици и алеи и е под егидата на Юнеско.

Валпарайсо е важен университетски грд. Има 9 университета. Може да се каже, че това е градът на младежите. Прочут е с многобройните си клубове и барове, където студентте се събират и разпалено обсъждат студентския си живот и обменят опит и знания. Тук  се намира и къщата – музей на известния чилийски поет и нобелов лауреат Пабло Неруда. Това е един от най – интересните градове на Южна Америка. Неотдавана е обявен и за културна столица на Чили.

Празник на културата във Валпарайсо, Чили
Снимка: pixabay.com

От началото на 21 век във Валпарайсо, в последните 3 дни на месец декември, се провежда фестивал на културата. Той има много важно значение в развитието и възраждането на града. Ежегодно градът се превръща в голяма сцена на този кулутурен празник, където се събират стотици хиляди участници, за да покажат своите таланти и умения. Многобройни групи артисти, музиканти се изявяат пред многобройна публика. Програмата на фестивала се организира като се избира национална тема. Идеята е да се популяризира и рекламира по този начин културния живот в Чили. Представят се различни изкуства – театрални представления, литературни четения в барове и кафенета, филмови прожекции, музикални концерти, изложби, кулнарни панаири и други. Милиони туристи от цял сват и почитатели на изкуството са привлечени във Валпарайсо по това време на годината, за да се включат в тези интересни празненства. Организира се също така и кулинарен панаир, където се представят ръчно приготвени изкушения за любителите на вкусната домашна храна.

Празник на културата във Валпарайсо, Чили
Снимка: pixabay.com

 

Кулминацията на фестивала е в последния ден на декември и на годината съответно. Когато наистина зрелищни фойерверки осветяват океана. Това е най – голямото и най – пищно Новогодишно шоу в цяла Латинска Америка. Наричат го „Нова година на морето“. Милиони се стичат тук, за да го наблюдават и да се включат във веселието, изпълвайки крайбрежието и склоновете около залива. Всяко местенце е запълнено с пъстроцветната публика. Това е един изключителен колоритен, многоцветен фестивал, който си заслужава да бъде видян и изживян поне веднъж в живота.

Празник на културата във Валпарайсо, Чили
Снимка: pixabay.com

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин