Предложение за уикенда: Водопадите на река Каменянска - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Предложение за уикенда: Водопадите на река Каменянска
Автор: Peika.bg

Македония притежава много красоти, които приличат на места от приказките. Тази магия включва и водопадите, едни от най-завладяващите природни богатства, които природата обикновено крие от очите на обществеността.

Моето предложение този уикенд са скалистите водопади, които имат какво да предложат за авантюристи, планинари и любители на природната красота. Водопадите са атрактивни поради факта, че рядко у нас можете да видите толкова много от тях в малък географски район, така че едно от любопитствата покрай тях е големият им брой.

Осемте водопада на Каменянска река са различни по височина и ширина, като според много посетители последният е най-атрактивен, но най-високият водопад е измерен - седмия, който е около 12,5 м. Никой не остава безразличен към красотите на каменните водопади, с право можем да ги причислим към едни от най-красивите водопади на Шар планина.

До водопадите се стига от село Каменяне, което се намира в котловината Полог от дясната страна на магистрала Тетово Гостивар, село Каменяне е само на 7 км от град Тетово.

Веднага след пристигането в селото се насочваме по коритото на Каменянска река по асфалтов път, до изхода на селото в посока С. Желовяне, точно на самия изход от селото има информационни табели, където след маркировка се изкачваме леко и навлизаме в буковата гора. От изхода на село Каменяне до първия водопад се стига за около половин час.

Пред първия водопад е запазена стара мелница, разказват жителите на село Каменяне. За съжаление днес на Каменянска река над с. Каменяне е останала само една воденица, която да свидетелства за съществуването на мелничарска дейност в този район.

Веднага след като пристигнете при първия водопад, се навлиза в съвсем различна зона от познатата ви в градските райони, където започва да царува ромонето на реката и пеенето на птици. Докато вървите по пътеката, по която през цялото време пресичате малките мостчета и се изкачвате по дървените стълби, ваш спътник ще бъде чистият планински въздух. Студената и кристално чиста вода, която пада, измива лицето ви и ви освежава постоянно, докато се приближавате до водопадите.

Доскоро водопадите бяха почти недостъпни, особено без маркирана пътека и сигнализация, теренът не позволяваше просто да посетите водопадите.

Днес до тях води точно маркирана пътека, където с малко движение за период от около два часа можете да видите всичките осем водопада.

Пространството покрай реката ще ви порази със своята красота. Веднага след пристигането на първия водопад започват многобройните внушителни малки мостчета и голям брой дървени стълби, с които лесно ще преодолеете височината.

Дървените стълби ви позволяват да наблюдавате и снимате каменните водопади от различни ъгли. Мостовете и стълбите заедно са изградени от естествен материал и са включени в цялата атмосфера.

Ако имате авантюристичен дух, недалеч от село Каменяне има зоологическа градина, така че ако искате да задоволите любопитството си, можете да разгледате големия фонд от животни.

Автор: професор Дарко Оносимоски

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин