7 тайни места по поречието на река Дунав, които си струва да видите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 тайни места по поречието на река Дунав, които си струва да видите
Автор: Peika.bg
7 тайни места по поречието на река Дунав, които си струва да видите
Снимка: pixabay

Минаваща през 10 държави и простираща се от Германия до Украйна, до Дунав има много повече от популярните му туристически дестинации. 

Дунав е вторият най-дълъг речен меандър в Европа, който минава през общо десет европейски държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна.

Официално започва своето пътешествие във величествените места на замъка Донауешинген, където статуята на Майка Баар сочи пътя на изток към своето дете, Дунав. Почти 3000 км по-късно мощната река се оттича в Черно море.

Независимо дали следвате река Дунав с кола, мотор или лодка, пътят ви ще преминава през приказни пейзажи от тъмни гори, стръмни клисури и исторически селища. По пътя се намират някои от най-пленителните градове в Европа: Пасау, Виена, Братислава, Будапеща и Белград. Но до Дунав има много повече от тези популярни туристически дестинации. Ето някои от най-добре пазените тайни на Дунав...

1. Германия: Уелтенбург и река Дунав

7 тайни места по поречието на река Дунав, които си струва да видите
Снимка: pixabay

Точно отвъд село Уелтенбург, Дунав създава воднист възел, докато удвоява размера си. На шията на полуострова се простира бенедиктински манастир, внушителна барокова сграда с разкошен параклис от 18-ти век и по-изненадващо - пивоварна. Почетете величието на Свети Георги, след което се отправете към двора на обителта, за да се отдадете на собствения манастир Барок Дюнкел. Отпуснете се на плажа, който се намира пред абатството или потопете пръстите на краката си в река Дунав, преди да се качите на лодката, която се изтласква през тесния варовиков пролом до Келхайм.

Върнете се обратно по далечния бряг, изкачвайки се до платформата за гледане, за да видите гледката от птичи поглед към великолепния манастир, преди да поемете с ферибота до абатството на Уелтенбург.

2. Австрия: Красивата долина Вахау

7 тайни места по поречието на река Дунав, които си струва да видите
Снимка: pixabay

Идилична долина на река Дунав... наемете мотор в Мелк и карайте по крайбрежието до Кремс, за да се насладите на красотата му. Преди да се отдалечите, отделете време, за да посетите абатството Мелк, обширен манастир, който седи на скалисто място високо над реката. Параклисът стои в целия си блясък, докато библиотеката в Потереска със своите лавици от земята до тавана съхранява средновековни ръкописи.

През лятото крайбрежната пътека между историческите градове е ароматизирана с плодовете на кайсиевите овощни градини. Отгоре хълмовете са ивици с лозя (в списъка на ЮНЕСКО) и покрити с романтични замъци.

Преди да се върнете в Мелк, разгледайте разкошните църкви и бароковата архитектура на Кремс - Виена в миниатюра - след това се върнете по отсрещния бряг до Мелк, за да видите различна перспектива на тази пленителна долина на реката.

3. Словакия: Музей на изкуствата Данубиана Мьоленстеен

7 тайни места по поречието на река Дунав, които си струва да видите
Снимка: wikimedia

 

Братислава се превръща в твърд фаворит за посетителите с причудливите си скулптури по улиците и замъка на върха на хълма, но малцина знаят за шикозния музей на съвременното изкуство, който се простира на изкуствен остров на 15 км надолу по течението.

Наемете кола в Братислава и следвайте бреговете на реката до Чуново. Друга възможност е да вземете автобус номер 90 от Словашкия национален театър или една от забележителните лодки. Елегантната, корабна форма на сградата прави доста добро изявление на ръба на водата, игривите и цветни скулптури на крайбрежието контрастират на простите извивки на ослепително белия музей. Насладете се на градините на острова и покрива, преди да се насочите на закрито към светло и ефирно пространство, изпълнено с модерно изкуство и инсталации, които ще предизвикат и стимулират всички любители на изкуството.

4. Унгария: Златните градове на река Дунав

7 тайни места по поречието на река Дунав, които си струва да видите
Снимка: pixabay

Само на кратко разстояние от Будапеща можете да посетите четири изящни речни селища, които отекват великолепието на столицата, но с по-малко туристи. 

От Будапеща вземете транспорт до Естергом, град на елегантност и величие. Разгледайте страхотната базилика на хълма, обградена от градските стени и улиците на великолепни църковни сгради. Спрете във Вишеград и се изкачете до триъгълния стенен замък, където ще бъдете възнаградени с ефектни гледки към Дунав и разрушения кралски дворец в подножието на хълма.

Половин час пътуване с влак от Будапеща, Vác е най-красивият от градовете на Дунав, със своята крайбрежна алея и площади, заобиколени от църкви, дворци, цветна архитектура и шикозни кафенета. 

На кратко пътуване с влак от Будапеща, Szentendre има бохемско усещане към своите ниско разположени пастелни къщи, калдъръмени улици и занаятчийски магазини. Изкачете се на хълма до църквата и вижте червените покриви на града в прекрасната му обстановка между Дунав и Пилис Хилс.

5. Хърватия: Проучване на Вуковар

7 тайни места по поречието на река Дунав, които си струва да видите
Снимка: pixabay

Изследването на Вуковар е сладко-горчиво преживяване. Красивият бароков град е силно разрушен през войната през 1991 г. и макар че почти три десетилетия са минали, битката при Вуковар все още е запечатана в паметта на населението и в останалите къщи с куршуми. Силно повредената водна кула е оставена като напомняне за брутална война, която оставя града под обсада за 87 дни.

Само на 4 км от центъра на града, в Мемориалния център на жертвите от Отечествената война, спретнатите редове от бели кръстове свидетелстват за смъртта на почти хиляда мъже, всички убити в рамките на няколко месеца. Това е отрезвяваща и завладяваща част от Хърватия, която не би могла да бъде по-отдалечена от залятия от слънцето Адриатически бряг.

6. Сърбия: История в Нови Сад

7 тайни места по поречието на река Дунав, които си струва да видите
Снимка: pixabay

На по-малко от 80 км от Белград, Нови Сад има цялата история и градски шик на столицата минус забързаната суматоха. Доминиран от крепостта Петроварадин, историческият квартал на Стария град седи в краката му и е пълен с музеи, паметници, ресторанти и магазини. Елате през юли, за да изпитате музикалния фестивал в Нови Сад от крепостта.

Отвъд реката пешеходната Zmaj Jovina има прохладна вибрация, облицована с места за сядане на открито. Тя води до площад „Свобода“, Trg Slobode, заобиколен от красиви сгради от ерата на Хабсбург и извисяващата се готическа възрожденска църква.

7. Румъния: Природен парк "Железни порти"

7 тайни места по поречието на река Дунав, които си струва да видите
Снимка: pixabay

Източно от Молдова водният път се разпростира в стъклен залив от дунавско синьо преди да се промъкне през тясната клисура, която отделя Карпатите от балканските подножия в Сърбия.

Отвъд втори залив при Дубова, реката отново се стеснява. Тук на ръба на водата се вижда манастир с куполи и скална скулптура на Декабал, последния крал на Дакия, се извисява над водата.

На 20 км от пристанищния град Оржова, могъщата Желязна порта впряга мощността на Дунав с две хидроелектрически централи. Завършете пътуването си в Дробета-Турну.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин