Препоръчва се българите да не пътуват до Гърция до 10 май - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Препоръчва се българите да не пътуват до Гърция до 10 май
Автор: Peika.bg
Препоръчва се българите да не пътуват до Гърция до 10 май
Снимка: pexels

Гърция въвежда допълнителни мерки за ограничаване на придвижването между отделните области.

Гръцките власти взеха спешно решение, което влиза в сила още от 23 април 2021 г., и ограничава движението на гражданите между различните области на страната. Целта е да се сведат до минимум контактите по време на предстоящите Великденски празници и да се намали разпространението на COVID-19.

По инфор​мация на посолството ни в Атина решението ще бъде в сила до 06:00 ч. на 10 май 2021 г.  и важи за територията на цялата страна.

Изключения се допускат единствено в следните случаи:

1. Придвижване от и до работното място след представяне на удостоверение за движение с цел работа, в което е посочено началото и края на работния ден. Удостоверението се проверява от контролните органи в Регистъра на човешките ресурси и Информационната система "ERGANI" на Министерството на труда и социалните въпроси.

2. По здравословни причини, единствено в случай на придвижване към болница, за което се изисква удостоверяване от съответния компетентен здравен орган. Изключение правят извънредни и спешни случаи.

3. Еднократно придвижване до постоянен адрес по местоживеене, което се доказва с  Удостоверение, което е специално предназначено за целта и се получава безплатно от уебсайта или с представяне на копие от декларация за платен данък върху доходите E1. 

4. Пътуване за погребение при условията, предвидени от закона. Гражданинът, който се придвижва за погребение, е длъжен да представи на компетентните органи смъртния акт и разрешителното за погребение. Общото време за пътуване в този случай не може да надвишава 48 часа.

5. Пътуване на разведени или разделени родители, когато е необходимо за осигуряване на комуникацията на родителите и децата. Пътуващият родител е длъжен да представи на компетентните органи в случай на развод - съдебно решение, или в случай на раздяла - съответната декларация по закон. 

На гражданите, които нарушат ограничителните мерки за движение, се налага административна глоба от 300 евро. 

В случай, че гражданин представи фалшиви доказателства за съответната причина за пътуване, се налага административна глоба от 500 евро.

Няма промяна в известния минимален кръг основания за влизане в Гърция. Пътуването с цел туризъм не е сред тях. Всяко влизане в Гърция следва да бъде подкрепено от съответните, подкрепящи основанието, документи.

Придвижването между отделните области в Гърция на практика е забранено, с изключение на описаните 5 основания, подкрепени от съответните документи. 

От МВнР препоръчват на българските граждани да се въздържат от пътувания до Гърция в периода от 23 април 2021 г. до 10 май 2021 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин