Причината защо се движат камъните в Долината на смъртта - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Причината защо се движат камъните в Долината на смъртта
Автор: Peika.bg
Причината защо се движат камъните в Долината на смъртта

В продължение на години учените бяха озадачени от мистериозните движещи се камъни в националния парк Долината на смъртта в щата Калифорния.

Там е мястото, където тежките камъни се местят по дъното на пресушено езеро, оставяйки следи по напуканата кална повърхност. Досега това тяхно придвижване от едно място до друго бе обяснявано с намеса на извънземни, магнитни полета или дори бе смятано от някои за шега, само заради невъзможността да се проумее как тези скални късове се движат.

В опит да разрешат мистерията, учени трябвало да наблюдават скалите в движение. Начинът да разберат как те се придвижват обаче бил един-единствен. Те донесли в Долината на смъртта 15 скали, оборудвани с джипиес, които наблюдава с помощта на камери.

След като посветили 3 години на това да наблюдават движенията на тези разхождащи се камъни, те установили, че движението им се дължи на съвкупност от фактори. На първо място резултатите от експеримента показват, че платото се пълни с вода, която е достатъчно много, че да се образува ледена покривка през зимата. От друга страна обаче е и достатъчно малко, за да могат скалните късове да се виждат над нея.

Когато през нощта температурите падат, се образуват тънки листове лед. Тяхнта дебелината е от 3 до 6 мм, като това им позволява да се движат свободно. В слънчевите сутрини ледът, покриващ водата, започва да се топи и се разбива на големи плаващи късчета, които се движат по повърхността от леките ветрове.

Плаващите ледове избутват скалите пред тях с ниска скорост като движението им е толкова бавно, че е почти невидимо. То се случва по траектории, определени от вятъра и течащата отдолу вода, оставяйки следи в меката кал. За двата месеца, в които езерото съществувало, някои камъни се преместили с 224 м, а най-голямото движение, включвало повече от 60 скали едновременно.

Така чрез това дългогодишно наблюдение, учените най-накрая установили причините за движението на късовете скали в Долината на смъртта, които станаха повод за измислянето на множество теории. Очевидно нито една от тях не е успяла да уцели каква точно е истината.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин