Природните забележителности край Банско: Национален парк “Пирин” - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Природните забележителности край Банско: Национален парк “Пирин”
Автор: Вероника Иванова
Природните забележителности край Банско: Национален парк “Пирин”
Снимка: bg.wikipedia.org

Когато заговорим за зимни курорти няма как да не споменем град Банско, който привлича не само български, но и много чуждестранни туристи.

Освен възрожденските къщи и  множеството музеи, тук човек може да види и една наистина уникална природа. В случай че искате да научите малко повече за природните забележителности в района, то може би следната информация ще ви е от полза:

Национален парк “Пирин” започва близо до Банско и обхваща по-голямата част от планината Пирин. Интересен е релефът на мястото, тъй като самата планина се е образувала при нагъването на земната кора още по времето на ледниковия период. Тук има множество върхове, извисяващи се над 2 500 м. (над 50 на брой), като първенец е небезизвестният връх Вихрен (2914 м.), който нарежда на 3-то място по височина на Балканите. Освен издигащите се в облаците върхове, тук могат да бъдат видени и множество дълбоки долини, както и доста морени.

Природните забележителности край Банско: Национален парк “Пирин”
Снимка: bg.wikipedia.org

Освен, че тази планина е изключително красива, тя има и други достойнства, а именно – редките и интересни растителни и животински видове. Естествено, тук може да бъде видяна гордостта на Пирин – прочутият еделвайс (който е защитен от закона като рядък вид), както и много други растения.  Всички те съставляват около 30% от общата флора, съществуваща на територията на България. Сред животните пък можем да отличим 12- те вида прилепи, които са защитени от Закона за защита на природата. Освен това интерес будят и скалната коза, както и кафявата мечка, за чието опазване са нужни специални мерки. Птици, земноводни, влечуги и бозайници – Пирин е място където има от всичко по много.

Природните забележителности край Банско: Национален парк “Пирин”
Снимка: bg.wikipedia.org

Едно от най-интересните неща за туристите тук са множеството ледникови езера. Те са наистина много – над 170, като някои от тях са групирани ,  други самостоятелни, а интересен факт е, че не всички имат имена. Най-известните сред тях са Попови езера, Очите на Тодорка, Бъндеришките езера, Кременските езера, Влахинските и Валявишките езера.

Природните забележителности край Банско: Национален парк “Пирин”
Снимка: bg.wikipedia.org

Пирин е място, което предлага много възможности за пешеходен туризъм – само в района има над 20 различни маршрута, които са маркирани. Въпреки че са с различно ниво на трудност, тук е мястото да споменем, че трябва да бъдете внимателни, особено през настъпващия зимен сезон, който не е подходящ за преходи от хора, които нямат добра подготовка. Същото се отнася и за по-подготвените, които са избрали да практикуват зимни спортове – планината не е за подценяване в никакъв случай.

Накрая, но не и на последно място по значимост ще споменем една забележителност, заслужаваща специално внимание. Става въпрос именно за Байкушевата мура, която е на цели 1 300 години. Това я превръща в едно от най-старите дървета в света, и най-старото в България. Намира се на 8 километра от Банско и съвсем близо до хижа Вихрен, а мерките и са наистина впечатляващи – 7,80 метра обиколка, 2,48 м. диаметър и височина от 26 метра. Открита е още през далечната 1897 година, като интересното е, че по това време районът все още е бил под турско робство. Цар Фердинанд  натоварва със задачата по проучването на горските масиви в Пирин лесовъда Константин Байкушев, като за целта е взето специално разрешение от Цариград. Любопитен факт е, че заедно с екипа тръгват и турски войници, а що се отнася до самата мура, установено било, че е оцеляла като по чудо след пожар в местността. Освен това, за да се изчисли възрастта ѝ с тогавашната техника било трудно и се наложило екипът да ползва специален свредел, взет от Германия. С негова помощ станало ясно, че дървото е на цели 1 200 години.

Природните забележителности край Банско: Национален парк “Пирин”
Снимка: bg.wikipedia.org

 От 1983 година насам парк “Пирин” е в Списъка на ЮНЕСКО за природно наследство.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин