Природният феномен Гранд Каньон (снимки) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Природният феномен Гранд Каньон (снимки)
Автор: Александра Любова

Над 5 млн души посещават Гранд Каньон за година. Малко са нещата, при вида на които, човек онемява и думите му се струват малко, за да опише видяното, но Големият каньон е едно от тях.

На това място получавате безплатен билет за машина на времето и започвате да пътувате през 4 геологически ери и разнообразие от скали и пещери. Тук виждате един от най-добрите примери на ерозия на почвата и проследявате пътя на река Колорадо още 65 млн години назад във времето - как увеличава скоростта си и способността да разрушава пластовете варовик, стари пясъчници и шисти и образува Гранд Каньон преди около 5-6 млн години. С годините каньонът се задълбочава все повече, заради продължаващата ерозия.

В парка са намерени археологически находки на 12 000 г, които свидетелстват за заселването на индиански племена по тези земи.

Статута на резерват и национален паметник Големият каньон получава сравнително късно и става национален парк едва през 1919г. През 1979 г. влиза в списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО.

Днес паркът предлага всякакви обиколки и развлечения. Ако сте опитни туристи можете да слезете по стръмни пътеки на дъното на каньона. За почитателите на силните и различни усещания се предлагат прелитания с хеликоптери и малки самолети над каньона, както и яздене на муле. Една от най-големите туристически атракции е "Небесната разходка" - висяща стъклена тераса, извън ръба на каньона, откъдето се разкриват зашеметяващи гледки.

Гранд Каньон е едно от седемте чудеса на света. Природният феномен на места достига височина от 1800 м и е един от най-дълбоките каньони. Поради тези големи амплитуди във височината температурата, влажността, растителността и животинският свят  варират освен в различните сезони и в различните височини. Въздухът в района е един от най-чистите в САЩ. През лятото могат да бъдат наблюдавани температури от 40°, а през зимата е възможно те да паднат под нулата и да има снеговалежи. Туристите трябва да вземат предвид температурните особености и да бъдат добре екипирани и подготвени.

Флората и фауната е много разнообразна. Наблюдават се 75 вида бозайници, 50 вида влечуги и повече от 300 птици. Каньонът е дом на 1737 вида растения, 167 вида гъби, 64 вида листни мъхове и 195 вида лишеи. Пустинята Мохаве оказва влияние върху западните части, а пустинята Сонора играе важна роля върху източните.

Ако посетите това място ще се убедите, че това не е просто голяма дупка в земята. Той  е изпълнен с множество скали с интересни форми. Могат да се наблюдават разнообразни природни образувания с формата на кули, стени, пирамиди, храмове и какво ли още не.

Интересен факт е, че смъртните случаи на това място за периода между 1800-2015 г са 770. 53 от тях са от падания, 65 се дължат на околната среда и не добра подготовка (топлинен удар, хипотермия, дехидратация), 7 от внезапни наводнения, 79 от удавяне във водите на река Колорадо, 242 от самолетни катастрофи и 23 от убийства. Гранд Каньон е свидетел на най-ужасната и трагична самолетна катастрофа в историята. В нея загиват всички 128 пътници на 2 самолета, заради ненаблюдавано въздушно пространство, което след това води до сериозни промени в установяването на въздушни линии.

Гранд Каньон е направен от най-добрия строител - природата. Тя е създала този феномен с непрестанно променящи се цветове и постоянно игра на светлини и сенки. Река Колорадо се е врязвала в твърдите скали милиони години, за да образува този природен шедьовър, който днес е едно от най-посещаваните места и има защо.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин