Призрачният турски град Каякьой - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Призрачният турски град Каякьой
Автор: Петя Димитрова

Тишина. Странното усещане, че сте сами сред лабиринт от порутени къщи – господари на еднин забравен град. Така се чувствате, докато обикаляте улиците на градчето Каякьой, намиращо се в близост до турския курорт Фетие.

Каякьой (Kayaköy, или на гръцки Levissi) ви покорява с чара и с необикновената си съдба. Някога изпълнен с живот, днес той е обитаван само от призраците на своето минало.

До 1923 г. в града живее гръцко православно население, което след войната между Гърция и Турция е изселено. На негово място пристигат мюсюлмани от Македония. Свикнали с широки и плодородни поля, те не приемат хълмистата земя на Каякьой като своя и постепенно изоставят местността. След голямото земетресение от 1957 г. градът е напълно обезлюден.

След себе си жителите му оставят в пълна тишина около 1000 къщи, две църкви, училище, фонтан от XVII век - цял един град. Улиците на Каякьой днес са превзети от огромни стари смокини, а единствено птиците и посетителите на града нарушават възцарилото се тук спокойствие.

Обявен от ЮНЕСКО за Световен град на мира и приятелството, Каякьой се е превърнал в една от основните туристически забележителности в региона. Част от къщите са възстановени, за да посрещнат посетителите, а тук-таме се срещат и търговци на сувенири. Планирана е реставрация и на двете църкви. Независимо дали ще изберете да вървите по улиците му пеша, или ще предпочетете кон (туристическите агенции в района предлагат тази услуга), разходката из призрачния град е необикновено преживяване.

Полезна информация: Каякьой се намира на около 10 км от курорта Фетие. За да влезете, трябва да си закупите билет от намиращата се на входа каса. Ако обаче отидете рано сутрин или в късния следобед, касата е затворена, а достъпът до Каякьой е свободен.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин