Променят правилата за пътуване към Германия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Променят правилата за пътуване към Германия
Автор: Peika.bg
Променят правилата за пътуване към Германия

Гражданите, пътуващи до Германия, трябва да представят доказателство за отрицателен тест за коронавирус, за преболедуване или за ваксинация при влизане, независимо от страната, от която пристигат и вида транспортно средство.

Мярката е в сила от 1 август 2021 г. и важи за всички пристигащи в Германия с изключение на деца под 12-годишна възраст.

По информация на посолството ни в Берлин изключения се предвиждат за често пътуващите трансгранични пътници и при по-кратки пътувания към Германия от пограничните зони на съседни страни. Тези граждани ще бъдат задължени да представят отрицателен тест за коронавирус само ако пристигат от рискови зони, а останалите – ако не са ваксинирани и не са преболедували – ще трябва да се тестват два пъти седмично.

Проверките за наличие на съответните документи ще се извършват по следния начин:

- При пътуване със самолет – преди качване в самолета, както и при граничната проверка;

- При пътуване със собствен превоз – проверки ще се извършват на случаен принцип, като сертификатите трябва да се носят в оригинал;

- При пътуване с железопътен транспорт - възможни са проверки по всяко време на пътуването.

От 1 август 2021 г. Германия ще категоризира страните само в две зони – „зони с висок риск” и „зони с вирусни вариации”.

При пристигане от „зони с висок риск” гражданите, които не са ваксинирани или не са прекарали заболяването, подлежат на 10-дневна карантина. Тя може да бъде предсрочно прекратена най-рано след 5-ия ден при отрицателен резултат от PCR тест. След пристигане от „зони с вирусни вариации” ще се влиза в задължителна 14-дневна карантина.

От МВнР съветват пристигащите в Германия български граждани да се информират предварително дали страната, от която пристигат, е включена в категорията „зони с висок риск” или „зони с вирусни вариации”.

Всяка федерална провинция сама урежда въпросите, свързани с карантината, и може да предприема действия за затягане на мерките в зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация на местно ниво. Правилата и мерките срещу коронавируса в отделните федерални провинции могат да бъдат намерени на следния линк: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолство на Република България в Берлин на телефон: +49 30 201 09 22, с генералното консулство във Франкфурт на Майн - на телефони: +49 69 509278 1320, +49 69 509278 1310, с генерално консулство в Мюнхен - на телефони: +49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин