Уикенд в Бремен – интересни факти и забележителности - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уикенд в Бремен – интересни факти и забележителности
Автор: Елена Исаева

Немският град Бремен е разположен в северна Германия на красивата река Везер. Той е наистина очарователен и много колоритен. Има толкова неща, които може да предложи на своите посетители. Градчето е романтично, спокойно и изключително подредено – като един типичен немски град. Бремен гордо се нарежда сред един от най-красивите градове в Германия и определено има защо. Странно, но факт – официалното име на града е Свободен ханзеатски град Бремен. Това дълго и интересно име идва от факта, че е бил дългогодишен член на средновековния съюз Ханза. Най-общо това представлява съюз на търговски гилдии от Северна Европа.

 

Друг много интересен факт, по-скоро история или легенда за града са разбира се добре известните ни бременски музиканти. Спомняте ли си детската приказка на братя Грим за тези удивителни музиканти-животни, а именно магаре, куче, котка и петел. Тук в града разбира се, има тях много интересен паметник, на който се смята, че ако потъркате краката на магарето ще ви донесат късмет. Но знаехте ли, че историята за пътуващите музиканти е много по-стара от приказката на братя Грим – смята се, че е тръгнала от Индия още през 91 г. сл. Хр.

Уикенд в Бремен – интересни факти и забележителности
Снимка: pixabay.com

Друго много интересно място, което си заслужава да се посети е катедралата на Бремен, която носи името „Свети Петър“. Сградата е уникално красива и силно впечатлява с внушителните си размери. Тя има повече от 1200 години история и нищо чудно, че се наблюдават толкова много архитектурни стилове по нея – романски, готически, възржоденски и други. Това обаче я прави още по-уникална. Намира се на централния площад в Бремен. Ако искате да видите града като на длан, качетете се на върха на някоя от двете кули. Те имат височина от цели 89 метра. Предполага се, че най-старата част на катедралата е нейната крипта, която датира от 11 век.

Уикенд в Бремен – интересни факти и забележителности
Снимка: pixabay.com

Друга също много красива сграда е тази на кметството на град Бремен. Тя смело се нарежда сред най-красивите административни сгради, не само в Германия, но и в цяла Европа. Всеки, който я зърне с очите си ще разбере защо и ЮНЕСКО я прави част от своето културно наследство през 2005 г. – сградата е наистина приказна. В кметството на Бремен дори се провеждат туристически обиколки, но само в диапазона между 11 и 16 часа.

Уикенд в Бремен – интересни факти и забележителности
Снимка: pixabay.com

Безспорно едно от най-романтичните и интересни места за разходка в града е най-старият квартал, разположен със своите тесни улици около алеята Шноор. Кварталът носи същото име. Някога е бил най-бедната част в града и там е живеела тази част от населението, която се е занимавала с риболов. В квартала има сгради на по повече от 1400 години, които сега са превърнати в кокетни кафенета, ресторанти и различни арт магазинчета и галерии.

Уикенд в Бремен – интересни факти и забележителности
Снимка: pixabay.com

 

В Бремен има още много какво да се види и е напълно възможно дори цяла седмица да не ви стигне да се насладите максимално на това приказно градче, което прилича на пощенска картичка. Този немски град определено заслужава вашето пълно внимание. Изключително подходящ е и за меден месец, особенно за двойки, които обичат подобен тип места – романтични, уютни и с душа.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин