Приказни маршрути: Бременските музиканти - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приказни маршрути: Бременските музиканти
Автор: Мария Ангелова

Знаете ли, че да потъркате краката на магарето носи късмет?

Имаме предвид, краката на магарето, което е част от фигурата на Бременските музиканти пред кметството в германския град Бремен, разбира се. Ако потъркате краката на магарето с две ръце, ще ви се изпълни едно желание. Но ако ги потъркате само с една, местните обичат да се шегуват, че това не е нищо друго освен две магарета, които се ръкостискат!

Магарето, кучето, котето и петела от приказката на Братя Грим „Бременските градски музиканти“ са почетни граждани на град Бремен, а статуята им се посещава от над 40 милиона посетители годишно. Освен това оттук започва и прочутият Маршрут на приказките в Германия – повече от 60 градa и замъци, свързани с Братя Грим, техния живот и творчество.

"Решили магарето да стъпи с предните си крака на прозореца, кучето да скочи на гърба на магарето, котаракът да се покатери върху кучето, а накрая петелът да подхвръкне и да кацне на главата на котарака. Щом се наредили един върху друг, почнали по даден знак дружно да пеят..."  

Докато сте в Бремен, няма как да не се срещнете с Бременските музиканти – под една или друга форма. Въпреки че в приказката те така и не стигат до Бремен и така и не стават музиканти, в днешния град можете да ги срещнете на не едно и две места. 

Те са главни герои в приказките, които се играят на площада пред катедралата. Появяват се под различна форма и по време на детския тур, който започва веднага след представлението всяка неделя (от април до октомври). Ще ги видите и по време на нощната обиколка на Бюргерпарк. С тях е свързана дори Дупката на Бремен (Bremer Loch) – прочутата подземна кутия за дарения в града.

Любопитен факт: Смята се, че историята за четирите пътуващи животни е пристигнала в Европа от Индия доста преди да бъде записана от Братя Грим - през 91 г.сл.Хр.

Жителите на Бремен се гордеят с приказните жители, с които повече от 200 години се свързва градът им. Докато сте в Бремен, ще убедите и себе си, и децата си, че приказките могат да са по-истински, отколкото си мислим!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин