Прованс завинаги: Аромат на трюфели - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Прованс завинаги: Аромат на трюфели
Автор: Peika.bg
Прованс завинаги: Аромат на трюфели
Снимка: Gourmet Publishing

За Прованс, трюфелите и едно виетнамско прасе.

Подуших трюфелите веднага щом влязох през входната врата – онази наситена миризма с лек дъх на гнило, която може да си пробие път през всичко с изключение на стъкло и ламарина. Дори яйцата, когато се съхраняват в кутия с трюфели, имат техния вкус.

И ето ги на кухненската маса – натрупани в стара кошница, черни, безформени, грозни, апетитни и скъпи.

—Voilà – Мосю Икс поднесе кошницата към носа ми. – Изчетках калта. Не ги мийте, докато не дойде време да ги ядете.

Той отиде до шкаф и извади древна везна, която провеси на кука в гредата над масата. Хващаше ги един по един, като ги стискаше леко с пръсти, за да се увери, че все още са твърди, и ги слагаше на почернялото блюдо. Докато ги мереше, обясняваше за новия си експеримент. Бил купил миниатюрно виетнамско прасе, което се надявал да обучи като ненадминат откривател на трюфели. Свинете имат по-изострено обоняние от кучетата, обясни той, но тъй като нормалното прасе е с размерите на малък трактор, то не е удобен спътник в походите до царството на трюфелите под Мон Ванту.

Стрелката на везната потрепна и се закова на два килограма, след което мосю Икс опакова трюфелите в две ленени торби. Облиза палеца си и преброи парите, които му връчих.

— C’est being. (Добре на провансалски френски език)

Извади бутилка marc (гроздова ракия) и две чаши и пихме за успеха на неговия план за обучение на прасето. Покани ме следващия сезон да се присъединя към някой от походите му, за да видя прасето в действие. Това щеше да е огромен напредък в техниката за откриване на трюфели – le super-cochon (Суперпрасето). На тръгване ми даде шепа дребни трюфели и рецептата си за омлет и ми пожела bon voyage до Лондон.

Миризмата на трюфели ме съпровождаше в колата на път към вкъщи.

Откъс от „Прованс завинаги“ (Gourmet Publishing) на Питър Мейл - вдъхновяваща и весела книга за радост и познание, с хумор и уважение.

 

СПЕЧЕЛЕТЕ книгата „Прованс завинаги“. Споделете в коментар под статията защо бихте (или вече сте) посетили Прованс. Печелившите ще бъдат обявени на 11 февруари във фейсбук страницата на Peika.bg. Bonne chance!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Petya Kovacheva, 06.11.2013 | 12:12
Аз пък живея в Прованс. Не бих се наела да описвам нито природата, нито хората, нито храната: Питър Мейл го е направил прекрасно! Читателите, които никога не са били в Прованс, могат да бъдат сигурни, че всичко, описано в книгите му, е достоверно. С нетърпение очаквам преведени на български и другите негови книги! Прочела съм ги, но на френски, а удоволствието от четенето на български не може да се замени!
Veneta Ivanova, 09.02.2013 | 20:51
Посетих преди години Прованса, невероятни места в южна Франция - Марсилия, Монпелие, Салон Касис, където спокойствието всъщност дава възможност за едно по-задълбочено навлизане в местните особености и по-цялостен поглед върху начина на живот в региона. Места където човек може да се сприятели с много - приятели, съседи-особняци, да изпадне в комични ситуации, да се наслади на уникална храна, вина и да попадене на гастрономична култура.
Галя Парашкевова, 09.02.2013 | 20:35
Прованс - красота, спокойствие, романтика, хубави вина, хубава храна.Много бих искала да видя на живо местата, където импресинистите са рисували своите прекрасни пейзажи - красота, спокойствие, романтика, хубави вина, хубава храна- Прованс!
Daniela Gospodinova, 09.02.2013 | 18:56
Бих посетила Прованс, защото това е друга "земя" - на красива природа, мирис на пекарни, лавандула и вино, спокойствие, романтика, цяла култура на живот.
Radostina Angelova Ivanova, 09.02.2013 | 17:32
Много бих искала да видя на живо местата, където импресинистите са рисували своите прекрасни пейзажи - Прованс!
Valentina Genova, 07.02.2013 | 15:23
Бих посетила Прованс заради разходките, храната, виното, атмосферата като цяло!
Nina Uzunova, 06.02.2013 | 14:49
..в търсене на виетнамското прасе :))
ЛаМаринка Винена, 06.02.2013 | 14:19
Виното, трюфелите и безкрайните лавандулови полета...красота за чудо и приказ!
Gergana Brichkova, 06.02.2013 | 13:16
Бих я прочела с удоволствие
Kartofka Kartofkova, 05.02.2013 | 17:01
заради храната и виното :-)
Albena Tzvetkova, 05.02.2013 | 14:53
Миналото лято прочетох "Една година в Прованс" на Питър Мейл и.... как да не се влюби човек в това място и да не иска да го посети. Много бих се радвала да се поразходя из Прованс и да опитам автентичната местна кухня, да се потопя в средата и културата. Определено е сред мечтаните дестинации.
Пенка Богоева, 05.02.2013 | 12:24
Искам да отида в Прованс, за да се докосна до спокойното ежедневие на французите. Искам да усетя как най-важните въпроси на деня ми са да подбера сред многобройните вина и кулинарни изкушения в региона!
Катя Вълчева, 05.02.2013 | 12:19
Искам да се върна там, защото прованската Марсилия влезе в сърцето ми с лазурните дни, безгрижните хора и красотата на Средиземноморието! :)
Юлия Карайкова, 05.02.2013 | 12:08
Заради спокойствието и забавеното ежедневие.
Angel Venkov, 05.02.2013 | 06:44
Прованс - красота, спокойствие, романтика, хубави вина, хубава храна. Това са за мен синонимите на областта, но искам да се уверя лично ... някой ден :)
Krasimira Petrova, 04.02.2013 | 20:54
Не съм ходила, но бих искала да го посетя. Просто искам да го видя и да усетя духа му.
Kristina Markova, 04.02.2013 | 19:13
Прованс- перфектните розета :) Ето затова толкова искам да посетя Прованс :)
живка минчева, 04.02.2013 | 18:40
заради магията и романтиката
Nina Peicheva, 04.02.2013 | 18:17
Лавандуловите полета!
диана иванова, 04.02.2013 | 17:55
Аз много обичам трюфели и не познавам човек, който не ги е заобичал, веднага щом ги е опитал. Бих отишла в Прованс, за да опитам трюфелите им, да се насладя на вината им и естествено да ги споделя с любим човек, защото така всичко е по-истинско, по-вкусно и по-красиво.
Ani Yordanova, 04.02.2013 | 17:54
Наскоро прочетох книгата "Една година в Прованс" от Питър Мейл и бях очарована от описанията на един по- простичък и спокоен живот. Освен това се интересувам от кулинария и с удоволствие бих поела на кулинарен туризъм в тази посока.
Иванка Караславова, 04.02.2013 | 17:03
Преди години един приятел ми донесе от Франция именно marc, за съжаление без трюфели. Но отдаде ли ми се възможност да отида в Прованс, този път marc-ът ще е придружен с трюфели, непременно!
Цветан Иванов, 04.02.2013 | 16:58
Аз като един човек които се занимава професйонално с кулинария смея да твърдя че това е мечтата на всеки един запален кулинар независимо дали това е професята му или просто го прави еи така за удоволствие. В това число и това е моита мечта искам изчел съм доста стати по списания и интернет форуми както има и доста стати в списание Меню искам да усетя всичките тези безброи аромати и да се докосна до тяхната кулинария
Абонирайте се за нашия бюлетин