Прозрачни обществени тоалетни в Токио?! - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Прозрачни обществени тоалетни в Токио?!
Автор: Peika.bg

Две цветни обществени тоалетни са инсталирани в паркове в Токио, Япония, които са напълно прозрачни, когато са празни, но стават матирали и непрозрачни, когато се използват.

Ултрамодерните инсталации са част от дизайнерския проект, който предвижда художници и архитекти да създават по поръчка, иновативни и интересни тоалетни, които да очароват и развълнуват обществото в околностите на Шибуя.

Прозрачни обществени тоалетни в Токио?!
Снимка: designboom

Проектирани от архитектите на Шигеру Бан като част от проекта в Токио, двете футуристични съоръжения са разположени в мини-парк Yoyogi Fukamachi и Community Park Haru-no-Ogawa.

Прозрачни обществени тоалетни в Токио?!
Снимка: designboom

С живи и интересни нюанси на червено, портокалово и лилаво, както и със синьо и зелено, тоалетните наистина имат по-различен и интересен вид. Те са добре осветени и се виждат изцяло, когато са празни.

Прозрачни обществени тоалетни в Токио?!
Снимка: designboom

Външните стени са изградени от специално стъкло, което моментално става непрозрачно при завъртане на ключа, предоставяйки уединение на потребителя. Освен че е забавно обществено помещение, тоалетната служи като второстепенна функция за създаване на атмосфера, докато слънцето залязва. През нощта тя се превръща в тоалетна, която осветява парка като красив хартиен фенер.

Прозрачни обществени тоалетни в Токио?!
Снимка: designboom

Проектът има 16 създатели, които излизат с идеи за 17 обществени тоалетни за района на Шибуя. Първите три тоалетни са отворени за ползване за обществеността в началото на август, а третата е обградена от поредица от бетонни стени, инсталирани с ярки светлини в парк Ебису. 

Прозрачни обществени тоалетни в Токио?!
Снимка: metalocus

„Япония е известна като една от най-чистите страни в света. Дори обществените тоалетни имат по-висок стандарт на хигиена, отколкото в голяма част от останалия свят. Използването на обществени тоалетни в Япония обаче е ограничено поради стереотипите, че те са тъмни, мръсни, миризливи и страшни. За да разсее тези заблуди по отношение на обществените тоалетни, Фондация Nippon реши да обнови обществените тоалетни в Шибуя. В допълнение към строителството ние сме уредили непрекъснатата поддръжка, така че хората да се чувстват комфортно, използвайки тези обществени тоалетни, и да насърчават духа на гостоприемство за следващия човек.“, казаха от фондацията на Nippon. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин