Любопитни, странни и дори страшни факти за Лас Вегас - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни, странни и дори страшни факти за Лас Вегас

Всички свързваме Лас Вегас с хазартни игри и залагания, но дали "градът на греха" не крие някои тайни, за които не знаем?

Градът, който никога не спи, всъщност спи, но през деня. Под горещите лъчи на слънцето и пустинния климат, повечето хора предпочитат да прекарат деня у дома или в хотела. Чак привечер започва оживлението, когато засияват хиляди флуоресцентни светлини.

1. Лас Вегас е най-гъсто населеният град в щата Невада. Населението е 641 676 жители. Нарастването на боря на жителите му започва през 60-те години на ХХ век, като между 1990 и 2000 г. се е увеличило с 85,2%.

2. В буквален превод от испански името на града означава "плодородни земи", което е в пълен контраст с разположението му в сърцето на пустинята Мохаве. Околността е почти лишена от растителност.

3. Невада е един от двата щата, в които е разрешен хазартът.

4. Ядрените опити край Лас Вегас са били туристическа атракция.

През 50-те години на миналия век хиляди туристи се стичали в покрайнините на града, за да наблюдават ядрените тестове на американската армия. По нареждане на тогавашния президент - Хари Трумън, е изградена площадка за тестване на атомни оръжия в сърцето на Невада, на около 100 км от алеята на удоволствията. Пустинята в Невада предлага оптимални условия - ненаселена, минимална влажност на въздуха, ясно небе. По това време броят на туристите надвишавал 8 млн. и това било "идеалната нова атракция". От 1951 г., когато бил първият взрив, на всеки 3 седмици се извършвал по един тест. Посетителите правили пикници и чакали момента - чували взрива, който се усещал дори в Сан Франциско (намиращ се на разстояние 643 км). Хората не знаели, че са напълно беззащитни и се излагат на ядрен дъжд под формата на прахови частици.

Пример за най-голямото безумие, правено тогава, е хвърлянето от 323 метра височина на ядрено взривно вещество от военен самолет В-50 върху площадката, с мощ равняваща се на двете атомни бомби, хвърлени от американците над японските градове Хирошима и Нагазаки.

5. През 1950 г. е избрана мис атомна бомба.

6. Средностатистическия турист на ден залага около 450 долара.

7. Около 500 двойки дневно сключват брак в Лас Вегас. Възможността за незабавна сватба привлича мнозина.

8. Пределно ясно за всички е, че казината в Лас Вегас печелят от загубите на играчите. Според проучвания за първото тримесечие на 2017 г. най-голям приход за казината носят слотмашините - 257,4 млн.долара. След тях се нарежда блек джак - 109,8 млн. долара за месец. Играта, която изисква само късмет, без никакви познания - бакара - 104,9 млн.долара за месец. За голяма изненада играта на зарове и ролетка носи най-малки приходи на казината и те достигат едва - 34 млн. долара. И след проста сметка установяваме, че казината печелят средно 558,9 млн. долара на месец.

9. Преди години Китайската Нова година е донесла на Лас Вегас такива печалби, че собственик на едно от най-големите казина е променил интериора на игралните си зали, след като разбрал, че английската дума за книга "book" напомня на китайската дума за смърт. Така искал да предразположи и направи по-доволни своите китайски клиенти.

10. Спане и храна - Общият брой стаи, които се предлагат в хотелите, е над 130 000. Само в 4 от сградите се предлагат повече стаи, отколкото в Сан Франциско. През по-голяма част от времето те са заети на около 90%.

+ В града има огромно разнообразие на храни и напитки. Могат да се намерят както евтини вериги и сандвичи, така и ужасно скъпи и луксозни ресторанти. В повечето казина се предлага безплатна или много евтина храна за клиентите. Интересното е, че например количеството скариди, което се консумира за ден в Лас Вегас, се консумира за ден в цяла Америка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин