Равноденствието при Чичен Ица, Мексико - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Равноденствието при Чичен Ица, Мексико
Автор: Елена Исаева

Чичен Ица е древен град на маите по – късно и на толтеките, археологически обект, намиращ се в северната част на полуостров Юкатан, Мексико. Името му означава „кладенецът на Ица“. Това е най – значимият и най – голям град някога издигнат от маите. Днес градът е популярна туристическа дестинация и е защитен обект под егидата на Юнеско.

 

Селището е построено около 6 век от племето Ица. По – късно през 10 век е превзет от толтеките. Тук многократно са извършвани разкопки, при които са намирани различни предмети като грънчарски съдове, ритуални предмети, златни изделия и други много интересни находки. Запазени са част от някогашните величествени постройки. Храмът Кукулкан или както испанците го наричат Ел Кастийо представлява квадратна пирамида със стъпала от всяка страна, водещи към храма, висока е 24 метра.

Равноденствието при Чичен Ица, Мексико
Снимка: pixabay.com

 

Могат да се видят и още стъпаловидни пирамиди, обсерватория, няколко храма, статуи на божества, тронове, издялани надписи и други съоръжения. Обсерваторията Ел Каракол е една от най – интересните сгради в Чичен Ица. В превод името и означава охлюв и идва от извитото спираловидно вътрешно стълбище, което прилича на черупка на охлюв. Някога в древността през процепите на купола са правени астрономически наблюдения. Интерес буди и женският манастир Лас монхас, както и църквата разположена до него – тя може би е и най – красивата сграда в целия комплекс. Това място си заслужава да бъде видяно. Със запазените руини и каменни сгради обектът представлява огромен интерес за любителите на историята и археологията. Целогодишно тук идват стотици хиляди туристи, желаещи да се докоснат до уникалните древни артефакти.

Равноденствието при Чичен Ица, Мексико
Снимка: pixabay.com

 

По време на пролетното и есенното равноденствие Чичен Ица се превръща в атракция за многобройни посетители, които идват тук, за да наблюдават изгрева и залеза на слънцето. Внушителната сграда на Ел Кастийо, при всяко пролетно и есенно равноденствие при изгрев и залез за определено време е огряна по такъв начин, че се хвърля змиевидна сянка във формата на Кукулкан. Хората, които се събират на това място отдават почит към познанията на маите по астрономия. Благодарение на тяхното познание днес Чичен Ица е феномен, който се е превърнал в едно от седемте чудеса на света. Освен за наблюдение и докосване до природното събитие, хората също се молят за изобилие през годината, големи реколти, живот без природни бедствия и злини.

Равноденствието при Чичен Ица, Мексико
Снимка: pixabay.com

Археологическият обект определено си заслужава вниманието. Изживяването по време на пролетното или есенно равноденствие е несравнимо и уникално. Въпрос на предпочитание е кога точно искате да го посетите. Което и време на годината обаче да изберете, няма да съжалявате, тъй като това място е едно от най-интересните и мистични в целия свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин