Фестивал на балоните в Албъкърки, САЩ - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на балоните в Албъкърки, САЩ
Автор: Елена Исаева

Албъкърки е най – големият град в щата Ню Мексико, САЩ. Голяма част от него се намира на хълмисти тераси, почвата е богата на хранителни вещества, което е допринесло за развитието на селското стопанство и фермерството. Градът става важен овцевъден център.

 

Албъкърки се развива и в други сфери на икономиката – тук са съсредоточени някои ядрени лаборатории, произвеждат се електронни компоненти, машини, генерира се слънчева енергия, голям принос има и хранително – вкусовата промишленост. Има изградени и високотехнологични заводи, където се произвеждат полупроводници. Градът е на седмо място сред най – добрите инженерни градове в САЩ. Природните дадености и терасовидното му разположение, както и пустинята Чихуахуа, в която се намира, също и благоприятния климат са добра предпоставка за летене с балони.

Фестивал на балоните в Албъкърки, САЩ
Снимка: pixabay.com

 

Всяка година в началото на октомври в продължение на девет дни тук се провежда фестивалът на балоните. Той е придобил много голяма световна популярност. В този период от годината от всички краища на света тук се стичат десетки хиляди хора, желаещи да се включат в тези екстремни мероприятия. Цели семейства идват, за да се насладят на тази цветна въздушн феерия. В нощта преди началото, група летци проверява метеорологичните условия и възможността да се проведе фестивалът, след което в ранните сутрешни часове по изгрев към небето се издига летящата армада от пъстроцветните съоръжения. Въздушното пространство се превръща в цветна коледна елха, 700 – те балона правят гледката уникална. Това е едно от най – прекрасните изживявания в света. Сетивата се изпълват с много багри в различни нюанси, емоциите достигат своята кулминация. Пространството на парка, изграден специално за фестивала е запълнено с любопитна публика, жадна за авантюристични изживявания.

Фестивал на балоните в Албъкърки, САЩ
Снимка: pixabay.com

 

Организират се игри, музикални представления, изложби, предоставя се вкусна храна и напитки. На специално поставени сергии се продават всевъзможни сувенири – от колекционерски такива до най – малкия балон – карфица. Има за всеки вкус по нещо, което да остане за спомен, а защо не и за подарък на близки и приятели. Паркът се превръща в място на безкрайни забавления. Ако се поуморите можете да отидете на сянка, където да послушате приятна музика в изпълнение на фламенко или типични американски танци. По – късно се провеждат световни шампионати за навигация и изминаване на максимално дълго разстояние. Има състезания за газови балони, и за балони с горещ въздух, в състезанията участват и балони с нестандартни форми – във форма на крава, локомотив, кутийка от кока – кола или летяща двойка пчели, които предизвикват веселия смях на малки и големи. Вечерта се изпълняват представленията „Балонен блясък“ и „Светещо родео на особените форми“. Има смайващи сценични ефекти, преминаващи нивата на обикновеното въображение, кое от кое по - оригинално и непредсказуемо. Оргзнизират се нощни разходки.

Тази годин участие във фестивала са взели повече от 580 цветни балона. Част от тях са били украсени във формата на анимационни герои. За събитието са пристигнали около 90 000 посетители от цял свят. Ако обичате цветовете и екстремните спортове, особено въздушните, не му мислете много, за следващата година правете резервация и се включете в красивия спектакъл.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин