Разходка из Батън Руж, столицата на Луизиана - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разходка из Батън Руж, столицата на Луизиана
Автор: Елена Исаева

Разположеният в стръмните брегове по делтата на Мисисипи, в близост до Мексиканския залив Батън Руж, се явява столица на щата Луизиана, САЩ. Градът е основан през 1846 г., голямо пристанище и важен център за нефтопреработвателната и химическата промишленост.

 

Батън Руж е запазил своята старинна архитектура, в годините тук са създадени няколко интересни музея, същевременно са изградени нови модерни постройки. Днес обликът на града е модерен, умело съчетан с историческите сгради. Ето и някои от най – значимите забележителности в Батън Руж:

Разходка из Батън Руж, столицата на Луизиана
Снимка: pixabay.com

1.Една от най – красивите старинни сгради е тази в Магнолиа Маунд Плантейшън- красива архитектурна сграда от късните години на XVIII век.

2.Друга забележителност е бойният кораб Кид, както и старият арсеналски магазин за барут.

3.Музеят на изкуствата и науките, разположен в огромен комплекс в историческата жп гара на брега на река Мисисипи. Тук има планетариум, където може да се наблюдават звездите и космическите галактики. Също така има много изложбени зали, в които са представени редица колекции на картини и предмети на изобразителното изкуство на известни майстори, експонати от древен Египет, както и се организират временни пътуващи изложби.

4.Музеят на провинциалния живот, където е представен животът и битът на креолците и на работещата класа в щата през XVIII и XIX век. Изложени са множество експонати, предмети, ползвани в домакинството, различни занаятчийски оръдия, прибори и инструменти, с които са изработвани различни предмети, бижута и всякакви пособия. В обособени магазинчета и работни ателиета се показват демонстрации на част от занаятчийските умения на местното население.

5. Интересен е също така и градският природо – научен музей.

6. Интересни са и групата модерни къщи от средата на XX век, намиращи се в Бродмур.

7.В Борегард Таун пък се намират голяма част от историческите сгради, привличащи вниманието със своята архитектура.

8.Една от емблематичните сгради на града е щатският Капитолий – построена в неоготически стил, чийто строеж е поръчан от Хюи Лонг. Сградата е строена в продължение на 14 месеца в периода от 1931 г. до 1932 г. и има 34 етажа. От 27 етаж на сградата се открива прекрасна панорамна гледка към целия град. Това е най – високият Капитолий в страната. Старият Капитолий е построен в периода от 1847 г. до 1852 г., като се използва до 1932 г. 

Разходка из Батън Руж, столицата на Луизиана
Снимка: pixabay.com

 

9. Музеят на политическата история, където в някои от залите може да се организират сватбени и други тържества.

10.Любителите на футбола могат да посетят един мач на стадион LSU Tiger с отбора на тигрите. Това е един от най – големите стадиони в света, с капацитет от 100 000 зрителски места.

През лятото в Батън Руж в Испанския квартал и и в Сауттаун се провеждат карнавални шествия, продължаващи по няколко дни. В това време на годината тук прииждат много туристи и посетители на града. Организират се концерти, целият град оживява. Парадните шествия преминават по големите улици на града, всички са облечени в красиви пъстроцветни костюми, носейки шапки, декорирани с разноцветни аксесоари. Навсякъде звучи музика, в заведенията се предлагат разнообразие от ястия и всевъзможни вкусотии.

Батън Руж не е много популярна туристическа дестинация, но определено си заслужава да бъде посетен, градът има какво да ви даде и покаже, има спокойна атмосфера и е една прекрасна възможност да съчетаете почивката с културно – историческите забележителности.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин