Разходка из археологически обект Пафос - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разходка из археологически обект Пафос
Автор: Peika.bg
Разходка из археологически обект Пафос
Снимка: pixabay

Струва си да посетите Пафос дори само заради превъзходната колекция от мозайки, която се намира в южния сектор на археологическия обект, непосредствено на юг от Агората. 

Открити случайно през 1962 г. от фермер, обработващ нивата си, тези изящни мозайки украсяват обширната подова площ на голяма, богата резиденция от римския период. Впоследствие наречен Дом на Дионис (поради броя на мозайките с участието на Дионис, богът на виното), този комплекс е най-големият и най-известният от мозаечните къщи.

Разходка из археологически обект Пафос
Снимка: wikimedia

Най-прекрасното нещо за мозайките е, че освен своите художествени и естетически достойнства, всяки разказва история, базирана най-вече на древногръцките митове.

Първото нещо, което ще видите при влизане, изобщо не е римска мозайка, а елинистична монохромна камъчеста мозайка, показваща чудовището Сцила. Въз основа на гръцки мит тази мозайка е открита през 1977 г. на метър под земята в югозападния ъгъл на атриума.

Известната приказка за Нарцис е изобразена на мозайка в стая 2, докато мозайката Four Seasons (стая 3) изобразява пролетта, увенчана с цветя и държаща овчарска пръчка; Лято държи сърп и носи царевични класове; Есен, увенчана с листа и жито; и Зима като брадат, побелял мъж.

Федра и Хиполитос (Стая 6) е една от най-важните мозайки в къщата. Изобразява трагичната приказка за странната любов на мащехата към доведения си син.

Друга зашеметяваща мозайка в къщата е изнасилването на Ганимед (стая 8). Ганимед е красив млад пастир, който става чаша на боговете. Очевидно мозайката е пресметнала позволеното му пространство, поради което крилата на орела са изрязани.

В Западния портик (стая 16) има мозайка, базирана на приказка, позната на всеки любител на Шекспир: историята на Пирамид и Тибе, разказана за първи път от Овидий в неговата „Метаморфоза“ и адаптирана в „Ромео и Жулиета“ (и „Сън в лятна нощ“) .

Разходка из археологически обект Пафос
Снимка: pixabay

На кратка разходка са по-малката вила на Тезей и Къщата на Айон. В последната, специално построена конструкция, направена от камъни, намерени на мястото, се помещава мозайка от 4-ти век, съставена от пет отделни панела. Къщата е кръстена на езическия бог Айон, изобразен в мозайките. Въпреки че изображението е повредено донякъде, името Айон и лицето на бога все още могат да се видят ясно.

Смята се, че вилата на Тезей е била частна резиденция от 2 век и е кръстена на представяне на героя Тезей, борещ се с Минотавъра. Сградата заема площ от 9600 кв. м и до момента са разкрити 1400 кв. метра мозайки. Кръглата мозайка на Тезей и Минотавъра е особено добре запазена и може да се види в стая 36. Други мозайки, на които трябва да обърнете внимание, са тези на Посейдон в стая 76 и Ахил в стаи 39 и 40.

Оставете поне два часа, за да видите и трите къщи.

Крепостта Саранта Колонес

Разходка из археологически обект Пафос
Снимка: wikimedia

Недалеч от мозайките са останките от средновековната крепост Саранта Колонес, кръстена на „40 колони“, които някога са били характеристика на почти изравнената сега структура. Малко се знае за точния характер или история на оригиналната крепост, освен че е била построена от Лузиняните през 12 век и впоследствие е била разрушена от земетресение през 1222 г. Няколко обезсърчени арки са единствените визуални доказателства за нейното първоначално величие.

Агора, Асклипион и Одеон

Разходка из археологически обект Пафос
Снимка: wikimedia

Агора и Асклипион датират от II век след Христа. Днес Агора се състои главно от Одеон, полукръгъл театър, възстановен през 1970 г. и не изглеждащ особено древен. Останалата част от Агора се различава от останките от мраморни колони, които образуват правоъгълник в почти празното открито пространство. Онова, което е останало от Асклипион, лечебният център и олтар на Асклепиос, бог на медицината, минава на изток на запад от южната страна на Одеон.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин