Разходка из Древна Олимпия (част 1) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разходка из Древна Олимпия (част 1)
Автор: Peika.bg
Разходка из Древна Олимпия (част 1)
Снимка: pixabay

Тук се провеждат Олимпийските игри на всеки четири години в продължение на над 1100 години, до премахването им от император Теодосий I през 39 г. сл. Н. Е.

Олимпийският огън все още е запален тук за съвременните игри. Благодарение на разрушенията, наредени от Теодосий II през 420 г. сл. Хр. и различни последващи земетресения, от великолепните храмове и спортни съоръжения са останали малко, но достатъчно, за да ти намекнат за предишната слава на светилището. Това е едно от най-вълнуващите древни места в Гърция.

Скитайки сред сенчестите руини, можете почти да си представите кръвта и дима на волове, принесени в жертва на Зевс и Хера, спортистите, които чакат в оригиналния стадион, блъскащите се тълпи и жените и робите, които наблюдават процеса от близък хълм. Струва си да се помни, че някои структури предшестват други по векове; посещението на археологическия музей преди или след това ще осигури контекст и ще помогне за визуализирането на древните сгради.

От дясната ви страна, когато се спускате, първата срещната руина датира от 2 век пр. Н. Е. На юг от тук са колоните на частично реставрираната палестра (училище по борба), където състезателите тренирали. Отвъд е работилницата на Фидий, където гигантската статуя на Зевс от слонова кост и злато, едно от Седемте чудеса на древния свят, е изваяна от атинския майстор. Работилницата е идентифицирана от археолозите след откриването на инструменти и форми; през V в. сл. н. е. е превърната в раннохристиянска църква. Следва leonidaion, сложна структура, която приютява сановници, построена около 330 г. пр. Н. Е.

Алтисът или Свещеният участък на Зевс лежи вляво от пътя, по който сте слезли. Неговата най-важна сграда е огромният доричен храм на Зевс от 5-ти век пр.Н.Е., в който е фигурирала статуята на Фидий, преместена по-късно в Константинопол от Теодосий II (където е била унищожена от пожар през 475 г. сл. Хр.). Една колона на храма е реставрирана и възстановена и помага да се постави в перспектива огромният размер на конструкцията. На изток от храма се намира основата за Nike (статуята на Победата), на която можете да се възхищавате в археологическия музей.

На юг от Храма на Зевс е булетерионът (домът на съвета), който съдържа олтара на клетвите, където състезателите се заклеват да спазват правилата, постановени от Олимпийския сенат, и да не извършват груба игра. Тук се водели официалните записи на игрите и техните шампиони.

Източно от храма се намира ехото, с дорична колонада, водеща към стадиона. Неговата забележителна акустика означава, че звукът, издаден вътре, се повтаря седем пъти. Точно на изток от портика са останките от пищна вила, използвана от император Нерон по време на участието му в игрите през 67 г. сл. Н. Е .; той заменя оригиналното светилище на Хестия.

Стадионът се намира на изток от Altis и е вписан през каменна арка. Той е правоъгълен, с коловоз с размери 192,27м; каменните стартови и финални линии на спринт пистата и съдийските места все още са запазени. Стадионът може да побере най-малко 45 000 зрители; роби и жени обаче трябвало да бъдат доволни да гледат отвън на хълма Кронос. Стадионът е използван отново през 2004 г., когато мястото са се провели олимпийските игри в Атина.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин