Разходка в Топкапъ сарай - архитектурен ансамбъл (част 1) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разходка в Топкапъ сарай - архитектурен ансамбъл (част 1)
Автор: Peika.bg
Разходка в Топкапъ сарай - архитектурен ансамбъл (част 1)
Снимка: pixabay

Топкапъ сарай е наречен на близка порта с оръдия. Той е главният султански дворец, седалището на администрацията на Османската империя от 1465 до 1853 година. Намира се между Златния рог и Мраморно море в Истанбул и има изглед към Босфора. Наблизо е известната църква „Света София“.

Топкапъ е обект на по-цветни истории от повечето световни музеи, взети заедно. Тук са живели и работили султани, амбициозни придворни, красиви наложници и еничарите между 15 и 19 век, когато е бил двор на Османската империя. Посещението на пищните павилиони на двореца, пълна със скъпоценни хазни съкровищница и огромен Харем дава завладяващ поглед в живота им.

Мехмет Завоевателят построява първия етап на двореца малко след завоеванието през 1453 г. и живее там до смъртта си през 1481 г. Следващите султани живеят на това място до 19-ти век, когато се преместват в показните европейски дворци, които построяват на брега на Босфора.

Разходка в Топкапъ сарай - архитектурен ансамбъл (част 1)
Снимка: wikimedia

Преди да влезете в Императорската порта на двореца (Bab-ı Hümayun), разгледайте богато украсената структура на калдъръмения площад точно отвън. Това е фонтанът в стил рококо на султан Ахмет III, построен през 1728 г. от султана, който така силно харесвал лалетата.

Разходка в Топкапъ сарай - архитектурен ансамбъл (част 1)
Снимка: pixabay

Първи двор

Преминете през Императорската порта в Първия двор, който е известен като Дворът на еничарите или Парадния двор. Вляво е византийската църква Света Айрена, по-известна като Ая Ирини.

Разходка в Топкапъ сарай - архитектурен ансамбъл (част 1)
Снимка: pixabay

Втори двор

Средната порта (Ortakapı или Bab-üs Selâm) води до Втория двор на двореца, използван за управлението на империята. По османско време през Средната порта на кон са били допуснати само султанът и валиде-султана (майката на султана). Всички останали, включително великият везир, трябвало да слязат от коня.

Вторият двор има красива обстановка, подобна на парк. За разлика от типичните европейски дворци, които се отличават с една голяма сграда с отдалечени градини, Топкапъ е поредица от павилиони, кухни, казарми, аудитории, зали и спални, построени около централно заграждение.

Големите Дворцови кухни вдясно (на изток), когато влизате, включват специален Helvahane (сладкарска кухня). В тях се съхранява малка част от огромната колекция от порцелан от китайски селадон на Топкапъ, ценен от султаните заради красотата му, но и защото е бил известен, че променя цвета си, ако бъде докоснат от отровена храна.

От лявата (западната) страна на Втория двор е богато украсената зала на Императорския съвет (Dîvân-ı Hümâyûn). Съветът се събирал там, за да обсъди държавни въпроси, а султанът понякога подслушвал от златната решетка високо в стената. Стаята вдясно показва часовници от колекцията на двореца.

Северно от Камарата на Императорския съвет се намира Външната хазна, където е изложена впечатляваща колекция от османско и европейско оръжие и доспехи.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин