Разлог и любовта му към балоните (снимки) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разлог и любовта му към балоните (снимки)
Автор: Peika.bg

Любовната връзка на Разлог с балоните е от едва две години, но има изгледи да се превърне в истински дълготрайно събитие, в което топлият въздух на балоните преборва януарския студ.

В неделя, 20 януари, седем топловъздушни балона и три парапланера полетяха над града. Стига времето да го позволява, зрителите са добре дошли да се качат в коша на привързан балон и да погледнат на света отвисоко. Но през януари ветровете се менят, сняг вали, бури фучат... тъй че проверете прогнозата за времето, преди да се запътите към Разлог.

Когато балонът се отправи на истинско пътешествие (свободно летене, без да е привързан към земята), във въздуха летят по трима-четирима души, а останалите ги следват с автомобил и дават наземни команди. Топловъздушните балони летят на височина 200-300 м. Максималната височина, на която се издигат, е 500 м, а минималната - 100 м. Всъщност най-голямото майсторство е пилотът да съумее да използва въздушните течения по най-добрия начин.

40 души от Украйна, Молдова и България полетяха в небето над Разлог, а балоните бяха един от България, един от Молдова и пет от Украйна.

За по-голяма част от участниците летенето с топловъздушни балони е хоби. Сред ентусиастите са едни от най-добрите украински пилоти на бойни изтребители, представители на Федерацията по въздухоплаване на Украйна. На първия полет от фиестата присъства и вторият българин летял в космоса - Александър Александров.

До 23 януари продължава фестивалът на топловъздушните балони в Разлог. Всеки ден екипажите провеждат брифинг и при подходящи метрологични условия се подготвят за полет. В зависимост от посоката и скоростта на вятъра се определя и площадката за излитане.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия и любопитни фестивали! 

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин