Реално съществуващите места от филмите на Дисни - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Реално съществуващите места от филмите на Дисни
Автор: Мая Джамбазова
Реално съществуващите места от филмите на Дисни

Днес е значим ден за световнатан анимация. На 5 декември 1901 г. е роден Уолт Дисни, създателят на Мики Маус, Сто и един далматинци, филмът за Снежанка.

Решихме да почетем годишнината с настоящата статия, затова останете с нас, за да разберете повече за света на рисуваните ленти.  

Анимацията открай време е привличала почитатели. Има привърженици на тезата, че тя се съдържа още в праисторическото изкуство, където по стените на пещерите са създавани рисунки на едни и същи обекти в различни състояния. 

Днес като се наложат една върху друга, с помощта на компютър, създават анимация – движение. Защитник на това научно твърдение, както и на предположението, че в каменните релефи на Партенона в Атина също има анимация, е Жорж Сифианос – френски учен от гръцки произход.

За порасналите, също както и за малките, е удоволствие да изгледат някой филм на Дисни. Създателят на компанията-лидер в анимационните филми - Уолт Дисни е сътворил редица хитови с историите за Алиса, Питър Пан, Червената Шапчица.

Вижте нашата мини класация на реалните места, включени като рисуван фон във филмите на Дисни. Повярвайте, такива има много и си заслужава да ги посетите. Даваме идея за следващия Ден на анимацията (28.10.2018 г.) или за 21 декември 2017 г. – 140-тата годишнина от патентоването на праксиноскопа - първата машина за прожекция на анимации в света. Може да съчетаете обикалянето на забележителности, включени в анимационни филми, с пазаруването за Коледа и романтичната ваканция около празниците.

Вижте пет от забележителностите, които вдъхновяват аниматорите на известни рисувани филми.

1. Национален парк "Горили" в Уганда ("Тарзан")

По време на работата по "Тарзан" екипът от аниматори, работещ по проекта, посещава един от националните паркове за горили в Уганда. Художниците наблюдават семейството маймуни, състоящо се от 13 горили, живеещи в естествена среда. Те стават прототип за създаването на многобройни скици на герои. Членовете на експедицията правят и много снимки на африканската флора и фауна, така че фоновите изображения на анимационния филм се оказват  колкото е възможно по-надеждни.

Реално съществуващите места от филмите на Дисни

2. Замъкът Чамборд ("Красавицата и звяра")

Създавайки омагьосания замък на звяра, аниматорите са вдъхновени от архитектурните ансамбли на долината на Лоара и особено от величествения замък на Chambord. Този великолепен дворец, проектиран по поръчка на Франсис Първи - модел на архитектурата на Ренесанса е и една от визитните картички на Франция. Дисни аниматорите са не само привлечени от цветовете на замъка (червени тухли, придаващи цвета на фасадата, кули от слонова кост), но също така и от мистериозната атмосфера на сградата.

Реално съществуващите места от филмите на Дисни

3. Скулптура на Питър Пан в Лондон ("Питър Пан")

Недалеч от двореца Кенгенстън, в живописен парк, е скулптурата на Питър Пан - характер, създаден от писателя Джеймс Бари и вдъхновил Уолт Дисни да създаде класическа анимация. Паметникът на Питър Пан е поставен на днешното му място на 1 май 1912 г. В работата по него Джеймс Бари лично участва. Статуята бързо става известна и нейни копия се появяват в Белгия, Австралия и други страни.

Във филма "Питър Пан", създаден от студио Дисни през 1953 г., можете също да видите много от забележителностите на Лондон. Сред тях са Биг Бен, Кула и легендарните червени автобуси.

Реално съществуващите места от филмите на Дисни

4. Айфеловата кула в Париж (Рататуи)

В сцената, където Реми се възхищава на гледката от един от покривите, зрителите се отдалечават от блещукащите светлини на кулата. По време на създаването на филма „Рататуи“ екипут аниматори прави повече от 4500 снимки на Париж - включително на известната творба на Густав Айфел, символ на Париж. Между другото, не всички знаят, че умалените копия на кулата са в Копенхаген, Гуанджоу и още няколко други градове по света.

В допълнение към Айфеловата кула във филма могат да се видят и други атракции на Париж: живописните мостове на река Сена, Сакре Кьор и уютните улички на Монмартър.

Реално съществуващите места от филмите на Дисни

5. Камъни Callanish в Шотландия ("Смело сърце")

Анимационният филм Disney / Pixar "Смело сърце" е вдъхновен от културата и традициите на средновековна Шотландия. Една от най-известните забележителности, които авторите умело "поставят" в сюжета, са тайнствените камъни Callanish. Ансамбълът на няколко вертикално стоящи камъка се намира на остров Люис и е едно от най-посещаваните места в Шотландия. В анимационното приключение "Смело сърце", магически сини светлини водят принцеса Мерида към този паметник.

Художниците, аниматори внимателно изучават не само сградите, но и националните костюми на шотландците. Например, за всеки от представителите на клановете, които идват да се борят за ръката и сърцето на Мерида, са измислени уникални карирани модели килт. Общо взето, студийните художници правят около 350 рисунки на листа, мъх и храсти, за да предадат атмосферата на загадъчната шотландска природа.

Реално съществуващите места от филмите на Дисни

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин