Регенсбург - интересни забележителности и някои любопитни факти за града – 2 част - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Регенсбург - интересни забележителности и някои любопитни факти за града – 2 част
Автор: Елена Исаева

Регенсбург е град, разположен в провинция Бавария, Германия, на брега на река Дунав.

Той е един от най-старите градове в Германия с история, която датира от над 2000 години.

Регенсбург - интересни забележителности и някои любопитни факти за града – 2 част
Снимка: pixabay.com

Римското селище Castra Regina е създадено в Регенсбург около 179 г. сл. н. е. и е служило като важен търговски и военен пост.

Каменният мост (Steinerne Brücke) в Регенсбург е един от най-старите каменни мостове в Германия и е завършен през 1146 г.

Средновековният стар град на Регенсбург е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, включващ добре запазени исторически сгради и тесни калдъръмени улички.

Катедралата в Регенсбург (Dom St. Peter) е зашеметяващ пример за готическа архитектура и е дом на Regensburger Domspatzen, един от най-старите хорове на момчета в света.

Градът е бил важен център за обучение през Средновековието с известен университет, основан през 1802 г.

Регенсбург е бил важен търговски център, особено по времето на Свещената Римска империя, поради стратегическото си местоположение по поречието на река Дунав.

През средновековния период Регенсбург е бил свободен имперски град, което му е давало значителна автономия и просперитет.

Regensburg Sausage Kitchen (Historische Wurstkuchl) е един от най-старите непрекъснато работещи ресторанти в света, който сервира традиционни колбаси от 12-ти век.

Историческият Wurstbrücke (мост с колбаси) в Регенсбург е наречен така, защото търговците са продавали колбаси на моста.

Walhalla, неокласически паметник с изглед към Дунав, е построен между 1830 и 1842 г. в чест на видни личности от германската история и култура.

Историческият еврейски квартал на Регенсбург съдържа добре запазени останки от средновековна синагога, която сега е част от подземния музей Document Neupfarrplatz.

Ботаническата градина в Регенсбург, основана през 1928 г., е най-старата ботаническа градина в Бавария.

Градът има процъфтяваща културна сцена с многобройни театри, галерии и музеи, включително историческия музей в Регенсбург и музея на двореца Турн и Таксис.

Готическото кметство на Регенсбург, разположено в сърцето на Стария град, е украсено с красиви фрески и служи като седалище на градското правителство.

Силуетът на града е доминиран от двойните кули на Регенсбургската катедрала, което го прави една от най-разпознаваемите забележителности.

Регенсбург беше снимачната площадка за няколко филма, включително части от "The Monuments Men" и "Perfume: The Story of a Murderer".

Площадът Емерамсплац е кръстен на абатството Св. Емерам, бивш бенедиктински манастир, в който сега се помещава семейство Турн и Таксис.

Dreieinigkeitskirche (Църквата Троица) е зашеметяваща барокова църква, известна със своята сложна мазилка и фрески.

Историческият Wurstkuchl на града и други традиционни баварски ресторанти предлагат на посетителите възможност да опитат вкусна регионална кухня.

Регенсбург е бил известен център за книгопечатане и книгоиздателство през Средновековието.

През Средновековието Регенсбург е бил важна спирка на търговския път, известен като Кехлибарения път, който улеснявал обмена на кехлибар от Балтийско море със стоки от средиземноморския регион.

Университетът в Регенсбург, основан през 1802 г., е един от най-старите университети в Бавария и предлага широка гама от академични дисциплини.

Градът е дом на различни годишни фестивали, включително Regensburg Dult, традиционен панаир, датиращ от 19 век.

Regensburg Arcaden е популярен търговски център, в който има разнообразни магазини, кафенета и ресторанти.

Оскар Шиндлер, немският индустриалец, известен със спасяването на живота на над хиляда еврейски бежанци по време на Холокоста, живее известно време в Регенсбург.

Историческите градски стени и кули на Регенсбург, като Goldener Turm (Златната кула), предлагат поглед към средновековните укрепления на града.

Градският площад Емерамсплац беше използван като снимачна площадка за немския телевизионен сериал "Старата лисица".

Днес Регенсбург е оживен и модерен град, който запазва богатото си наследство, като същевременно приема иновациите и напредъка, което го прави привлекателна дестинация за пътници от цял свят.

Със своята древна история, добре запазена архитектура и културна жизненост, Регенсбург продължава да очарова както посетителите, така и жителите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин