Реставрират емблематичните сграфито пана във Велико Търново - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Реставрират емблематичните сграфито пана във Велико Търново

Реставрирано е първото от четирите емблематични сграфито пана, изрисувани върху сградите в старата част на Велико Търново, разположени до панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“.

Възстановяването започна от паното „Апотеоз“, което е посветено на майстор Колю Фичето и е изрисувано от Марчо Караджов през 1974 година. Реставрацията е дело на екип, оглавяван от художника Милен Джановски. Екипът продължава работа и по срещуположното пано на Григор Спиридонов, също създадено през 1974 година и изобразяващо средновековен воин от средновековния столичен Търновград.

Настоящият етап от възстановяването ще обхване също изображението до втората панорамна площадка, пресъздаващо посрещането на ген. Йосиф Гурко в сграда, дело на Благой Иванов, както и паното на площад „Велчова завера“.

Наскоро Община Велико Търново сформира специална комисия, която провери в детайли състоянието на всички десет сграфито пана и набеляза изображенията, за които са необходими най-неотложни ремонтно-възстановителни дейности.

Надяваме се старата столица да възвърне пълния си архитектурен блясък съвсем скоро!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин