Ресторантът, в който правят скара на вулкан - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ресторантът, в който правят скара на вулкан

Класическата пещ и завръщането към добрия стар огън като средство за готвене вече не ви изненадват. Ако имате нужда от ново кулинарно предизвикателство, ще ви упътим към Канарските острови. Остров Лансароте поставят рекорд по оригиналност, тъй като там работи ресторант, разположен буквално... върху вулкан, пише Econ.bg.

Допълнителен привкус на адреналин добавя и самото име на заведението - Ел Диабло (на исп. Дяволът). Ресторантът е разположен в сърцето на вулканичния планински масив Монтаняс дел фуего – Огнените планини, в известния Национален парк Тиманфая. Готвачите на нестандартния ресторант използват единствено наличната геотермална топлина, за да приготвят ястията си. За щастие, вулканът е спящ и не изхвърля лава върху клиентите, но пък осигурява необходимото, за да се изпълнят добре всички рецепти в менюто, а през краткото си работно време (от обяд до 15:30 часа) заведението е пълно всеки ден.

Качеството и безопасността на храната, сготвена чрез вулканична топлина, е гарантирана от учени и вулканолози, които са дали своето одобрение преди кухнята да отвори врати.

Историята на „El Diablo” е стара почти колкото тази на природното чудо, приютило ресторанта. Огнените планини са образувани през не много далечния XVIII век. За съвсем кратък период вследствие на разместване на тектонските плочи на острова са се появили над 100 вулкана. Поради ниските нива на валежи, обусловили минимална ерозия, днес те изглеждат почти по същия начин, както са ги виждали жителите на Канарите през 1824 г.

Век и половина по-късно, през 1970 г. находчивият местен архитект Сезар Манрике проектира ресторант, който да използва безплатната топлинна енергия, която е на разположение на заведението 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, развивайки температура между 450 и 400 градуса по Целзий. Първоначално грил менюто включва червено месо, птици и риба. Сготвени перфектно.

Бизнес начинанието бързо потръгва и днес ресторантът предлага богато меню и се радва на постоянни посещения.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Истинският Типун, 26.08.2013 | 14:28
Ето от кой ресторант искам да опитам кюфтета.
Абонирайте се за нашия бюлетин