Рига: Европейска столица на културата 2014 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рига: Европейска столица на културата 2014
Автор: Катя Томова

Рига е град, разположен на двата бряга на река Даугава и е столица на Латвия. Освен това е и Европейска столица на културата през 2014 г., заедно с Умео (Швеция) Градът се отличава с приказна смесица на старинна архитектура и ново строителство. Старият град в Рига е уникален резерват, защитен от ЮНЕСКО. Малко известен факт е, че тук през 1838 г. Рихард Вагнер пише известната коледна песен „О, Таненбаум”. 

Представяме ви 5 от забележителностите на Рига, които несъмнено трябва да посетите:

Катедралата в Рига – това е най-голямата църква в Балтийския регион. Построена е през 13-и век от Алберт фон Буксхоеведен, немски мисионер-воин. Неговата мисия е да убеди хората да сменят вярата си. Оттогава църквата променя облика си многократно, но и до днес е сред забележителните културно-исторически паметници в града. 

Статуя на свободата – в Рига е издигнат паметник, символизиращ борбите за свобода на латвийците в началото на 20-и век. Наричаната от местните хора статуя „Милда” е изградена през 1935 г. и все още се почита. 

Църквата „ Свети Петър” – тя е сред основните забележителности в Рига. Туристите могат да се качат във високата дървена кула, откъдето да разгледат града и да направят снимки. Църквата е съграждана наново множество пъти, заради природни бедствия и вражески атаки. Съществува легенда, според която преди векове върхът на кулата не е могъл да се задържи задълго – все падал или изгарял. Тогава при свое посещение в града руският цар Петър Велики заповядва той да се построи както трябва. При завършването на поправката – през 1746 г. – архитектът ознаменува успеха с чаша вино на върха на църквата. Той пуска чашата и пожелава стоежът да издържи още толкова векове, колкото са счупените парчета. За зла съдба, чашата пада върху сено и се разделя само на две части. Върхът пада точно две столетия по-късно, улучен от бомба. 

Открит етнографски музей – разположен е на 10 км от Рига, на брега на река Югла. Построен е през 1924 г., с идеята да запази духа, традициите и културата на латвийците. В музея се съхраняват над 90 ферми, рибарски колиби, мелници и традиционни латвийски къщи, като най-старите са от 17-и век. Тук също могат да се видят обществени сгради, средновековна кръчма, вятърна мелница, ковачница и няколко църкви. Те представляват бита на латвийските провинции Курземе, Видземе, Латгале, Земгале. В музея се провеждат също културни мероприятия и панаири, които разкриват местните обичаи. 

Къщата на Черноглавците и „Тримата братя” - къщата на Черноглавците датира от 14-и век, като е реновирана през 2001 г. Представлява яркочервена тухлена сграда, служеща за дом на търговците-ергени по онова време. Според легендата, мъжете в тази къща се познават по черните шапки и често устройваните запои. В днешни дни в сградата има музей и туристическо бюро. Сред известните къщи-паметници са и „Тримата братя”. Това са три сгради, абсолютно еднакви и разположени една до друга. Те са прекрасен пример за средновековната архитектура в Рига, като най-старата от тях датира от 15-и век. 

Освен културните и архитектурни забележителности, Рига се слави и с първата коледна елха в света. Разбира се, много хора считат същото за собствените си градове, историите за появата на украсеното дръвче са неизброими. Тук ще ви разкажат една от тях. Местните вярват, че Мартин Лутер е споходен от креативна идея, разхождайки се между дърветата на лунна светлина. Той е запленен от красотата и блясъка, образуващ се в клоните на елхите. Така  решава да си вземе една от тях вкъщи и да я накичи със свещи. Предпоставка за друга интересна теория са откритите средновековни документи, според които един занаятчия украсява елха и я поставя в центъра на градския площад. Така се ражда традицията на коледната елха.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин