Рига – забележителности за откриватели - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рига – забележителности за откриватели
Автор: Мария Ангелова

Забележителностите на Рига не са само за откриватели, но тъй като столицата на Латвия засега остава встрани от масовите туристически маршрути, срещата с нея е точно толкова вълнуваща. Като среща с красива непозната, която живее някъде далеч на север, на брега на Балтийско море. Не знаете точно какво да очаквате, но знаете, че преживяванията ви ще са истинска приказка.

Рига е като картичка със своите захарни фасади в стилове от барок и класицизъм до ар нуво и ар деко. В същото време е един от най-силно ориентираните към бъдещето градове. А след залез се превръща в сцена за музиканти във всички стилове. Как да не се влюби от пръв поглед човек в тази балтийска красавица?

Ето главните забележителности в Рига, които да посетите:

Замъкът на Рига – Една от най-забележителните сгради сред контурите на Стария град на Рига е замъкът. Тук през вековете са се нанасяли най-различни управници, последният от които е латвийският президент.

Площадът на катедралата (Doma Laukumus) – това е най-големият и най-централния площад в Рига. Тук са и най-добрите кафенета на открито в града. В единия край на площада е главната катедрала, изградена през 1211 г. и префасонирана няколко пъти след това. Днешната й фасада е миш-маш от всички архитектурни стилове, изредили се на мода през вековете до днес.

Площад Ливу (Līvu laukums) – този площад е сравнително нов - строен е в средата на миналия век. Но за сметка на това по ръбовете му има няколко сгради от 18-и век – централите на гилдиите на търговците и занаятчиите. Летните вечери тук се озвучават с музика на живо и общо взето никога не е безлюдно.

Площадът на кметството (Rātslaukums Laukumus) – в миналото тук е имало градски пазар, по време на Втората световна война – бомби и разрушения, а днес – напълно реставрираната сграда на Кметството, реставрираната Къща на черноглавците (дом на Гилдията на неженените търговци) и соц-сграда, в която се помещава Музеят на окупацията (1940-1991) (нацистка и съветска).

Централният пазар – Разходка сред павилионите на един от най-големите и най-старите пазари в Европа няма как да не ви заинтригува. Щандовете за храна са разположени в някогашен хангар за цепелини, а между тях се продава всичко останало – от дрехи до цветя и сувенири. Перфектното място да почувствате атмосферата на Рига.

Църквата Свети Петър – Не я пропускайте даже да не сте сред феновете на църкви. В островърхия й покрив се крие асансьор, който ви отвежда до две страхотни наблюдателни площадки с панорама към Рига.

Статуята на Бременските музиканти – Магарето, кучето, котката и петелът от приказката на Братя Грим са подарък на Рига, който германският град Бремен поднася през 1990 г. Намира се до църквата Свети Петър.

Монументът на свободата – Намира се на главната улица "Бривибас" и спокойно може да се ползва за ориентир, защото се вижда отдалеч. Северно от паметника с трите звезди, край канала Пилсетас, се намира едно от най-приятните места в столицата – паркът Бастейкалнс.

Барутната кула (Pulvertornis) – Получава името си през 17-и век, когато почват да я ползват за съхранение на барут. Иначе я има на това място от 1330 г., но се е казвала Пясъчната кула. От 1919 г. тук се помещава Военният музей.

Арт кварталът Спикери (Spīķeri) – На една крачка от централния площад, току на бреговете на река Западна Двина (или Даугава, както си й викат латвийците) се намира най-оживения арт квартал в Рига. Десетина арт групи работят и излагат творбите си тук, свири се музика на живо, ресторантите и кафенетата също си заслужават.

Ар нуво – една трета от центъра на Рига е в ар нуво, което прави латвийската столица топ дестинация за почитателите на този богато орнаментиран стил. Най-красивите сгради в ар нуво са на улиците „Алберта“ и „Елизабетес“.

Латвийският национален музей за изкуство – Най-доброто място, на което да видите в развитие изкуството в Латвия, Русия и Прибалтика от 18-и век до днес. Информация за билети, работно време и адрес тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин