Рим по следите на „Шестото клеймо” - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рим по следите на „Шестото клеймо”
Автор: Петя Димитрова

Почти всеки, посетил Рим, ще ви каже, че това е градът на фонтаните, на Колизеума, мястото, където трябва да видите папата. Но ние имаме друга идея. Нашият гид през Рим е една книга.

Помните ли бестселъра на Дан Браун „Шестото клеймо” и неговият герой - професор Робърт Лангдън? Или екранизацията с Том Ханкс „Ангели и демони”? Дан Браун дава един различен прочит на Вечния град. Независимо дали ще изберете да се доверите на историята на автора, или не, през очите му Рим ще се разкрие пред вас по начин, за който не сте подозирали.

И така, като истински ловци на приключения и вие можете да тръгнете по стъпките на професор Лангдън. Древно братство илюминати, таен път към Храма на просвещението –  тези неща, описани в книгата, чакат да бъдат преоткрити от вас.

Пътят ви е очертан от четирите олтара на науката – църкви, които по някакъв начин отразяват четирите елемента - земя, въздух, огън и вода. И за да добавим още една нотка на мистерия, ще ви кажем, че ако свържете тези места на картата, те ще образуват кръст.

Пиаца дел Пополо (Piazza del Popolo) с църквата Санта Мария дел Пополо (Santa Maria del Popolo) е първата стъпка. В църквата се намира проектираната от самия Рафаело капела Чиги (малък параклис) и именно това е олтарът на земята. Самият площад също заслужава вашето внимание – идеално симетричен със своите сгради близнаци, той е една от популярните туристически дестинации в града.

Вторият елемент намирате не къде да е, а на самия площад Свети Петър (Piazza San Pietro). Изключителното творение на Бернини е като галерия от скулптури на открито. И между всички забележителни статуи е Западният вятър (елементът въздухъ), чийто дъх сочи към следващия олтар. Но преди да поемете натам, не пропускайте да разгледате и базиликата Свети Петър. Вътре ви очакват прочутата творба на Микеланджело Пиета, датираща от XIII в. статуя на Св. Петър, предполагаемия гроб на светеца. Ако имате достатъчно време, можете да се качите на върха на купола на базиликата.

На Пиаца Барберини (Piazza Barberini) се намира третият олтар. Това е една от най-известните статуи на Бернини – Екстазът на Св. Тереза (Estasi di santa Teresa d'Avila), изложена в църквата Санта Мария делла Витория. Докато сте на площада, не пропускайте да видите и фонтан Тритон, отново дело на Бернини.

Последният олтар е Фонтанът на четирите реки на площад Навона (Piazza Navona). Нил, Ганг, Дунав и Рио дел Плата са изобразени като мъжки фигури от Бернини, а самият фонтан черпи вода от античния акведукт Аква Вирго (Aqua Virgo).

Свързахте ли вече четирите точки на картата? В средата на кръста се намира и Храмът на просвещението, към който ви води историята в книгата – дворецът Сан Анжело (Castel Sant’Angelo). Строежът му е започнат през 135 г. от император Адриан. Гробница, замък, скривалище на папите и тайно място за срещи с техните любовници, затвор - днес мястото е превърнато в музей.

Честито! Току що открихте скривалището на Илюминатите. А може би някой трябва да напише книга и за вашите приключения...

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин