Романтични селца, които да посетите с половинката си – 1 част - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Романтични селца, които да посетите с половинката си – 1 част
Автор: Елена Исаева

България има повече от прекрасна природа, уникални места, които трябва да бъдат видяни от всеки поне веднъж. Най-автентичните места по нашите ширини са селата, онези малки населени места, сгушени в силната прегръдка на някоя планина. Точно тези места сякаш са запечатали нашата история, но не на хартия, а на камък и дърво, под формата на къщи, паметници и природа.

Ако искате да прекарате един романтичен уикенд със своята половинка, но не знаете къде, в статията ще ви представя някои места, които са чудесни за една романтична почивка. Всички предложения са на български села, които просто ще ви очароват.

Романтични селца, които да посетите с половинката си – 1 част
Снимка: Елена Исаева

Романтични селца, които да посетите с половинката си – 1 част
Снимка: Елена Исаева

1. Гела – лично за мен това е едно от най-красивите села в Родопите. Гледките там са повече от прекрасни и винаги може да се разходите, дори на кратки разстояния, каквито околността предлага. Селото се намира над друго прекрасно такова – Широка Лъка, което също може да включите в списъка си за български села, които да посетите. Село Гела се намира на около 1500 метра надморска височина. То е известно със своите прочути и ненадминати гайдари.

Романтични селца, които да посетите с половинката си – 1 част
Снимка: Елена Исаева

2. Лещен – още едно прекрасно място, което се намира в Западните Родопи. Селото е обявено за архитектурен резерват, тъй като повечето къщи в него са запазени още от епохата на Възраждането. В селото се предлагат нощувки в известните екокъщи на Лещен, които биха били прекрасно място за спане.

3. Омая – както името подсказва, това място е просто омайно и невероятно. Намира се в планина Славянка, близо до границата с Гърция. Тук е изградено екоселище, в което може да нощувате, а самото място е направено с внимание към всеки детайл и определено е подходящо за един романтичен уикенд сред природата.

4. Делчево – това е едно красиво и много живописно приринско село, където може да отседнете в автентична възрожденска къща, каквито има доста. Делчево се намира само на 8 километра от град Гоце Делчев, но е толкова тихо и спокойно, че тук ще забравите за забързания начин на живот в големия град и определено ще можете да си отпочинете качествено. Най-голямата забележителност на селото, която не бива да пропускате е църквата „Успение Богородично“. Тя е построена през 1838 г. в нея най-впечатляващ е иконостасът, който е дървен и нарисуван с цели 10 сцени от Шестоднева.

5. Ковачевица – това прекрасно село се счита за едно от най – живописните в западния дял на Родопите, но това важи за всяко българско село, тъй като нашата природа е наистина уникална и неповторима. Село Ковачевица е разположено високо в планината, по поречието на река Канина. То е обявено за архитектурен и исторически резерват заради своите уникални къщи от камък и дърво, като някои от тях са на повече от 200 години. Мястото е наистина прекрасно и си залужава да се посети. Някои хора наричат селото „Българският Холивуд“, защото е било вдъхновение и снимачна площадка на над 20 игрални филма – „Мера според мера“, „Мъжки времена“, „Откраднати очи“ и други. Ако искате да съчетаете романтична почивка с малка екскурзия, то тогава не пропускайте близко разположеното тракийско светилище „Кози камък“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин