Романтични селца, които да посетите с половинката си – 3 част - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Романтични селца, които да посетите с половинката си – 3 част
Автор: Елена Исаева

България има повече от прекрасна природа, уникални места, които трябва да бъдат видяни от всеки поне веднъж. Най – автентичните места по нашите ширини са селата, онези малки населени места, сгушени в силната прегръдка на някоя планина. Точно тези места сякаш са запечатали нашата история, но не на хартия, а на камък и дърво, под формата на къщи, паметници и природа.

Ако искате да прекарате един романтичен уикенд със своята половинка, но не знаете къде, в статията ще ви представя някои места, които са чудесни за една романтична почивка. Всички предложения са на български села, които просто ще ви очароват.

Романтични селца, които да посетите с половинката си – 3 част
Снимка: wikipedia.org

1.Костенковци – малко планинско село, близо до Габрово, в Балкана. Селото е красиво, с много живописна природа и в района на селото може да видите запазени останки от тракийска крепост и римски път. До Костенковци, на около 4 – 5 километра се намират Дряновският манастир и пещерата Бачо Киро, така, че това селце е чудесно за комбинация между почивка и кратка екскурзия.

2.Старо Стефаново – това малко китно село, което се намира в Предбалкана, дори не е отбелязано на някои от пътните карти. Намира се близо до Априлци, като отбивката е на съседното село, което също се казва Стефаново. Може да имат еднакви имена, но двете села са много различни едно от друго. Старо Стефаново е обявено за архитектурен резерват, заради добре запазените възрожденски къщи. Около 100 от тях дори са обявени за паметници на културата. Те са построени началото и средата на 19 век. Тук също са снимани сцени от някои известни български филми и се смята, че точно режисьорите са го „преоткрили“. Това са „Хайка за вълци“, „Юдино желязо“, „На границата“ и други.

3.Орешак – докато сте в този район, отбийте се и до село Орешак – още едно прекрасно българско село, което е чудесно за семейна или романтична почивка. Селото е разположено на двата бряга на река Черни Осъм. Селото е дом на Националното изложение по художествени занаяти и приложни изкуства. Близо до него се намира Троянският манастир – само на около километър, така, че ако сте отседнали в село Орешак може да се разходите дори пеша до манастира. В края на септември месец тук се провежда празник на сливата и сливовата ракия. Ето още една причина да го посетите.

4.    4.Дълбоки дол – селцето се намира отново в красивия Троянски Балкан. Често туристите подминават табелата, защото не знаят, че в Дълбоки дол се намира уникален етнографски комплекс. Ако не сте наблюдателни обаче, може да пропуснете селото. Оглеждайте се за къща обрасла в бръшлян, когато вървите по главната улица покрай реката. Всичко тук е запазено съвсем автентично, като от преди 100 години. В селцето има около 20 места за настаняване и за това е чудесно за спокойна, романтична почивка сред природата, на която определено няма да срещнете много хора. Селцето се намира на около 15 километра от Троян, между селата Борима и Добродан. От тук също може да посетите Троянския манастир, който се намира на около 15 – 16 километра от село Дълбоки дол.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин