Рощилиада: Сърбите знаят как се прави скара - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рощилиада: Сърбите знаят как се прави скара
Автор: Екатерина Мандова

Скара, бира - е, и малко сръбска музика да има – ако това е представата ви за идеална почивка, то сръбският град Лесковац е тъкмо за вас. Ако ще си подавате молбата за отпуска, бройте дните за фестивала на сръбската скара Рощилиада в края на август.

Името на фестивала идва от сръбската дума за скара (рощиль) и в последните дни на лятото именно ароматната балканска скара във всичките й форми и вкусове доминира пейзажа на мини-кулинарното градче, което се оформя в центъра на Лесковац.

Сърбите казват: "Рощилиада е проявата, по която ще познаете Лесковац". Станете и вие част от ентусиазираните гладни тълпи, които стръвнишката нападат скарите - яденето и пиенето са на корем, а освен това можете да се насладите и на различни концерти, модни прояви и културни събития.

Преди събитието главната улица на града се затваря и на нея се нареждат множеството сергии-ресторантчета. Различните месни специалитети се приготвят направо пред вас, а уханието на плескавици, вешалици и ущипци ви подканя да препълните масите си.

Едно е сигурно – сърбите знаят как да се веселят, а и как да готвят месо. Не пропускайте и поставянето на рекорд за приготвяне на най-голямата плескавица в света.

Остава да стегнете багажа и да сипете малко газ в колата - все пак Лесковац е само на около 200 км от София, така че сериозно извинение нямате.

Полезна информация: Най-удобно е да минете през Перник, Брезник, Трън и ГКПП Стрезимировци (пунктът е в средата на разделеното село). След преминаване на сръбската граница ще минете покрай красивото Власинско езеро, където може да спрете за почивка. Другият вариант е през Ниш, където също си заслужава разходката. Точните дати на фестивала можете да следите тук.

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин